Profesorici Ivani u borbi s karcinomom pomogli i učenici

22.02.2022.

07:00

Autor: Ivana Šilović/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ivana Krce s učenicima

Ivana Krce s učenicima

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Splitskoj 42-godišnjoj profesorici engleskog jezika iz Elektrotehničke škole, Ivani Krce prije pet godina na redovitoj godišnjoj kontroli dijagnosticiran je hormonski ovisan karcinom dojke. Prošla je šesnaest kemoterapija, dvadeset zračenja. Liječenje je trajalo osam mjeseci. Svoja iskustva s tom bolešću i dijagnozom podijelila je sa svojim učenicima te ih senzibilizirala na brojne humanitarne akcije. 


Suočavanje s dijagnozom bio je najteži korak.

- Bilo je mučno i teško, međutim meni je nakon prvotnog škola, nakon nevjerice i odbijanja bilo jasno da moram popričati sa samom sobom i da je jako ružna staza ispred mene, ali rekla sam sama sebi - ti to možeš odraditi. Pet godina kasnije evo me živa i zdrava, poručila je profesorica u Elektrotehničkoj školi, Split Ivana Krce.

Na posao se vratila samo dva tjedna nakon posljednjeg zračenja. Tijelo je bilo umorno i iscrpljeno, ali razum i volja bili su jači.

- Nikako mi nije bila opcija da odgodim svoj dolazak. Znala sam da će biti teško i fizički i metalno svi su mene odgovarali, nemoj učionica je izvor zaraze, ali moj život mora ići dalje, nisam bolesna karcinom su izvadili, jesam, fizički sam se promijenila, ali sve se posložilo, dodala je profesorica Krce. 

Učenici su vrlo brzo saznali što se njihovoj omiljenoj profesorici događa.

- Sada se dogodila situacija da se profesorica vraća fizički izmijenjena, vraća se žena bez kose, trepavica, obrva, ugodno popunjena od kortikosteroida, nešto što nije ugodno oku i ja sam tu da bi ih educirala i svojim primjerom pokazati kako se treba ponašati i da ne treba bolest skrivati, istaknula je Krce.

Nakon toga, ništa više nije bilo isto. Zakotrljalo se niz humanitarnih akcija kako bi se pomoglo onima kojima je najteže.

- Pustio sam bradu mjesec i pol dana. Kasnije smo se priključili akciji brijanja i skupili tri tisuće kuna za oboljele, rekao je učenik Elektrotehničke škole, Split Nikola Mitrevski.

- Razrednica je dala ideju da za svaki taxi damo deset kuna, ja sam bio galantan i napunio sam kasicu, a novci su išli za taxi koje prevozi žene na kemoterapiju, poručio je učenik Elektrotehničke škole, Split Luka Vuletić.

- Htjeli smo pokazati da nas je briga da je podržavamo i da nam nije svejedno, dodao je učenik Elektrotehničke škole, Split Petar Gudić.

- Uvijek je teško čuti da neki profesor, posebno najdraža profesorica, ima problema, znali smo da je karcinom neće uzeti i da ćemo proći kroz to, naglasio je učenik Elektrotehničke škole, Split Luka Šunjić.

Teško je ostati ravnodušan na ovakva razmišljanja mladih ljudi. Pružaju nadu da osim silnog "bubanja" opsežnog gradiva, još postoje đaci, profesori i škole koji se međusobno "osluškuju" i jedni drugima pomažu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!