Agresivni karcinom i COVID, Branka je dobila obje bitke

16.10.2021.

19:34

Autor: Ivona Zadro i Tomislav Dmejhal/So web i multimedija/HRT

Branka Kračun

Branka Kračun

Foto: Tomislav Dmejhal / HRT

Branka Kračun majka je dvoje malodobne djece. Hrabra 39-godišnja ekonomistica uživala je u obiteljskom životu sve dok prije dvije godine nije saznala šokantnu vijest. Boluje od agresivnog karcinoma dojke, točnije hormonalnog nevezanog karcinoma. Sve je počelo snažnom boli u dojci, kaže Branka, te dodaje da se uputila liječniku na preventivni pregled.

 "Stigla je dijagnoza, to je bio pravi šok"

- Po reakciji liječnice shvatila sam da nešto nije u redu. Odmah sam nazvala doktoricu opće prakse, koja mi je preporučila da obavim mamografiju. S mamografije su me zvali da idem na biopsiju. Nakon dva tjedna od biopsije dobila sam nalaze da imam trostruko negativan tip karcinoma. Znači, agresivan, hormonalno nevezan karcinom. I onda sam briznula u plač, kazala je.

Prvo na što je pomislila jest obitelj, kako će funkcionirati ako se dogodi ono najgore.

- Išla sam prvo supruga nazvati koji je bio na poslu, ja sam išla sama po nalaze. Nisam mu htjela reći preko telefona, nego smo išli na piće. Znala sam da mu je teško pošto je on jako zatvoren tip. Jednostavno, za oboje je bilo teško. U biti smo zašutjeli, baš je bio šok, istaknula je Branka.

Djecu nije željela opterećivati, ali kako se u kući govorilo o karcinomu, djeca su shvatila da je mama bolesna.

- Oni su čuli - mama ima rak, ali oni nisu bili svjesni što to znači. Pitali su me - mama hoćeš li umrijeti, ja sam rekla - ne! I to je to, dodala je.

"Nisam htjela nikoga opterećivati, na kemoterapije sam išla sama"

Branka je nakon dijagnoze odmah krenula na liječenje, na kemoterapije i zračenje. Kazala je da su je na kemoterapiju prva dva, tri puta vozili suprug i svekrva, no poslije je išla sama. Vozila je prema Zagrebu, u automobilu slušala radio i pjevala. Nije se ni s čim opterećivala.

- Nisam htjela opterećivati ni supruga, ni svekrvu, ni neke druge ljude zato što sam htjela da oni nastave normalno sa svojim životom. Na neke kemoterapije sam se vozila sama i skoro cijeli dio od 25 zračenja koja sam imala u Zagrebu. Zračenje mi je više bio kao izlet. Svaki dan neko drugo mjesto pa vidiš neke druge ljude koje nisi dugo vidio, pa odeš u kupovinu, pa na Mariju Bistricu. Nije bilo nekakvih prevelikih presinga, dodala je.

Kosa joj je počela ispadati već nakon prve kemoterapije, no Branka je skupila snagu, nazvala frizerku da joj ošiša dugu kosu. Rekla je da joj nije bilo lako sebe pogledati u ogledalo, ali jednostavno vrijeme učini svoje i znala je da se mora boriti te da će kosa narasti. 

Galerija
Branka s kćerkom , Foto: Privatni album/HRT
Branka Kračun, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTVozilo hitne pomoći , Foto: Tomislav Dmejhal/HRTBranka s obitelji , Foto: Privatni album/HRT

"Druga operacija bila je najteža, na trećoj sam željela odustati"

Branka je prošla je i pet operacija.

- Prva je bila najlakša jer ne znaš što te čeka, a druga mi je bila najteža zato što sam se sama odlučila za obostranu mastektomiju. Jer trebala je biti prva obostrana mastektomija s ugradnjom implantata, ali to je zbog COVID situacije odgođeno, jednostavno se nije radilo. Ta druga je bila najteža zato što je bio i recidiv, a i zato što sam ja sama donijela tu odluku da se napravi obostrana mastektomija, rekla je Branka.

Prije svake operacije jedino na što je mislila je da bude živa, da budem tu za svoju djecu, za supruga, obitelj.

Branka je hrabra žena kojoj je na prvom mjestu obitelj. U njezinoj borbi s agresivnim karcinomom mnogo joj je pomogla i vjera.

U samom liječenju imala je uspona i padova. Čak je željela odustati od jedne operacije, treće po redu, jer se više nije željela rezati. No liječnik joj je rekao kako je to nužno za njezino liječenje te se Branka ipak odlučila i za tu operaciju.

Pozitivna i na COVID-19

Da život nije jednostavan, nego mora biti kompliciran, osjetila je opet na svojoj koži. Osim agresivnog karcinoma, Branka je dobila i COVID-19. Na svu sreću, nije imala težih simptoma, nego je samo izgubila osjet njuha i okusa.

- Saznala sam da imam koronavirus zato što sam se morala testirati prije operacije, inače nisam imala nikakve simptome. Znači, tek nakon par dana, nakon dobivanja tog pozitivnog testa izgubila sam osjet njuha i okusa. To su bili jedini simptomi koje sam imala. Naravno da sam se preplašila kad sam dobila test jer su rekli, onkološki bolesnici kad dobiju koronu, gotovi su. Tako sam ja osluškivala svoje tijelo kada će se nešto dogoditi i na kraju je sve nakon tri, četiri dana bilo normalno. Ja sam svoj imunosni sustav ionako ojačala biljnim pripravcima, dodala je.

- Nakon što sam preboljela COVID, sad imam nekakav manji strah, poručila je. 

U borbi nije bila sama

U svojoj borbi nije nikada ostala sama. Uz nju su uvijek bili oni najbliži, suprug i djeca. Majka joj je preminula od karcinoma, ali se Branka nikada nije uspoređivala s njezinim stanjem. Vjerovala je u izlječenje i pozitivnu energiju.

Istaknula je da ju je karcinom ipak promijenio. Danas se više ne uzbuđuje zbog nevažnih stvari, uživa u svakom danu te slobodno vrijeme provodi u prirodi i s obitelji.

"COVID je unio veliki kaos u naš zdravstveni sustav"

Branka smatra da je COVID unio veliki kaos u naš zdravstveni sustav jer su ljudima poput nje odgođene mnoge operacije, a neke bolnice postale su samo COVID bolnice. Smatra da će najviše zbog toga ispaštati baš oni kojima je liječnička pomoć najvažnija - onkološki bolesnici.

Brankina poruka: "Redovito se kontrolirajte" 

Ova hrabra žena danas je dobro. Kaže, ne može reći da se izliječila, jer treba proći barem pet godina kako bi bila sigurna da je borba s karcinomom završila. Aktivna je u udruzi Pink Life te razmjenjuje iskustva s ostalim ženama koje su u sličnoj situaciji kao ona.

- Podrška jedna drugoj, to je nešto što samo mi koje smo to proživjele znamo i jednostavno bodrimo jedna drugu, istaknula je. Ima poruku za sve žene: "Redovito se kontrolirajte i ako vidite promjene na svojem tijelu, kvržice ili bilo kakve promjene javite se svom liječniku."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!