Mjesec borbe protiv raka dojke

01.10.2021.

19:50

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT

Borba protiv raka dojke

Borba protiv raka dojke

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a današnji dan obilježava se i kao Međunarodni dan dojki te Bra-Day. U fokusu kampanje podizanje je svijesti o odstranjivanju i rekonstrukciji dojki. Svoju priču s nama je podijelila jedna hrabra žena.


- Došla sam doma, rekla sam suprugu - otkrili su mi karcinom, lokaliziran je vadit će mi limfne čvorove pa ćemo onda vidjeti što dalje – govori liječnica Tomislavka Buhiniček.

Tako je lani na Valentinovo dogovorila termin za operaciju nakon koje joj je ponuđen sljedeći korak - obostrana mastektomija. Pristala je, uz jedan uvjet.

- Ulazim s dvije dojke i izlazim s dvije - to je bio moj odgovor – kaže Buhiniček.

Ugradili su joj silikonske implantate jer nije imala dovoljno svojeg tkiva.

- Neke stvari ipak nisam mogla s obzirom da su odstranjene obadvije dojke, funkcija gornjeg dijela je naravno narušena kao takva, vježbala jesam, nekad malo više nekad malo manje.

U Hrvatskoj je prije 10 godina rekonstrukciju radilo manje od 15% žena, danas se taj postotak gotovo udvostručio. Struka kaže - ishodi liječenja u takvih pacijentica i kvaliteta života mnogo su bolji.

- Rekonstrukcija ni na koji način ne utječe na povratak bolesti, ni na koji način ne utječe poslije na davanje radioterapije onkološkog liječenja ili bilo čega drugoga. Žene ne moraju biti u strahu da će tim zahvatom onemogućiti detektiranje eventualnog povrata bolesti – objašnjava doc. dr. sc. Domagoj Eljuga, specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije i stručni tajnik "Europske lige protiv raka.

Tomislavka nam kaže da se može poistovjetiti sa ženama koje se boje, ali i srame.

- Ja prva priznajem da mi je bilo teško skinut se pred suprugom. I onda sam u jednom trenutku stala ispred ogledala i pogledala i rekla pa to uopće ne izgleda tako loše – kaže.

Ova je hrabra žena otkrila karcinom na redovnom pregledu, i to joj je spasilo život, zato svima poručuje:

- Cure, samo hrabro i samo naprijed!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!