Projekt "Upoznaj svoju zemlju"

15.01.2023.

Zadnja izmjena 23:10

Autor: Marisabel Majić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Upoznaj svoju zemlju

Upoznaj svoju zemlju

Foto: HTV / HRT

U povodu obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske u više od 40 gradova organiziran je projekt "Upoznaj svoju zemlju". Građani su mogli ići u razgledavanje s turističkim vodičima te tako doznati brojne zanimljivosti.

Turistički vodiči od 2018. daruju sugrađanima besplatno vođenje gradom te im predstavljaju zaštićene lokalitete. U Samoboru sve je počelo ispred zdenca za koji legenda kaže "tko jednom popije vodu sa zdenca taj se uvijek vraća u Samobor."

- Pa ćemo tako saznati koja se ljubavna priča krije u Samoboru. Tko je sve dolazio u Livadićev dvorac. Možemo mi saznati ljubavnu priču? Pa ljubavna priča je između Stanka Vraza i Julijane Kantilije i mi volimo ovdje reći da imamo svojeg Romea i Juliju, govori Janja Severović, turistička vodičica.

Dok u Vukovaru ljude najviše zanimaju priče vezane za Domovinski rat.

- Mi turistički vodiči nastojimo maksimalno uključiti, i da tako kažem, cjelokupnu turističku ponudu grada Vukovara. Dakle, osim ratnog turizma upoznati posjetitelje Vukovara s iznimno bogatom kulturnom baštinom ovog grada, rekao je Dubravko Žujić, predstavnik Udruge turističkih vodiča grada Vukovara, te dodao kako su mu najljepši dijelovi grada šetnice uz Dunav, a voli i Korzo i centar grada.

U Splitu su mobilizirali 15 volontera za današnji dan. Svi koji su došli - jedva su dočekali krenuti u obilazak gradom.

- Odlična ideja, ovo je lipo, ja mislim da puno nas i ne zna, ne poznaje dobro grad, naglašava posjetitelj.

Šibenčani su se upoznavali s procvatom svojega grada na prijelazu 19. u 20 stoljeće. Danas je 150. obljetnica dolaska na vlast narodnjačkog gradonačelnika Ante Šupuka.

- U svojih 30-ak godina, koliko je bio na vlasti, Ante je zapravo napravio neobjašnjivo puno za sam grad Šibenik. Ono što danas vidimo su nekakve njegove zasluge od željeznice, do vode, struje, popločavanja ulica, uvođenja hrvatskog jezika u škole i ustanove, naglašava Antonija Slamić, predstavnik Udruge turističkih vodiča grada Vukovara.

Akcija turističkih vodiča i ove je godine naišla na izvrstan odaziv, tisuće su građana diljem Hrvatske o svojim gradovima otkrile zanimljivosti koje dosad nisu znale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!