Izradili prvo izvorno hrvatsko korčulansko čembalo

19:48 / 19.08.2021.

Autor: Stana Živkušić/Dnevnik/B.A./HRT

Zlatko Pavlinić i Mihovil Depolo

Zlatko Pavlinić i Mihovil Depolo

Foto: Dnevnik / HRT

Na Korčuli je izrađeno prvo korčulansko čembalo. Prema zapisima, četvrto je to izrađeno u državi, ali prvo izvorno hrvatsko - od nacrta do gradnje i materijala. Na tom je glazbalu u Korčuli održan i prvi koncert.

Sve se može kad se hoće - dokazuju to Mihovil Depolo i Zlatko Pavlinić, koji su odlučili izraditi čembalo i nakon nepunih godinu dana svoju ideju proveli u djelo. 


- Izrada čembala je vrlo složena. Sam početak je bio OK, recimo lagan, dok smo dobili tu ljušturu i sve, a onda, kako se primicalo kraju, bilo je sve složenije i složenije, kaže Depolo.

 

Izradili su ga prema vlastitu nacrtu - u skladu s baroknim, flamanskim stilom gradnje. 


- To je moderni instrument građen po povijesnim principima, u smislu konstrukcije tona i njegovih karakteristika, ali suvremenim tehnikama, kaže Pavlinić.


Sastoji se od pet-šest vrsta drva, a svaki je komad pomno biran. Najzahtjevniji dio posla bila je izrada 118 skakača - koji proizvode zvuk.


- Rebra su mu od smrekovine, oplata, nazovimo tako, je od lipovine, najvažniji dio gdje su natezači za žice je od orahovine, ima tu još i dosta bukovine, kaže Depolo.


- Da svi dijelovi rade skladno, da se žice smire, da zvuči ugođeno i da bude ugodan pod prstima, to su onda već filigranski poslovi i traže puno vremena, koncentracije i mira, kaže Pavlinić.

 

Zvukovi ovoga unikatnog instrumenta prvi su se put mogli čuti u atriju gradske vijećnice.


- Jako je poseban osjećaj svirati na nečemu što dolazi iz vaše domovine, dok zapravo cijelu karijeru svirate na nečemu što su tuđinci radili, što su tuđinci baštinili, kaže čembalist Franjo Bilić. 


Korčulansko čembalo svoj put nastavlja u Beogradu - odakle je naručeno. A Mihovil i Zlatko već imaju spremno drvo za nove jedinstvene primjerke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!