Ekskluzivno: maestro Ivo Pogorelić za HRT uoči zagrebačkog koncerta

17.08.2021.

20:10

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Ivo Pogorelić za HRT uoči zagrebačkog koncerta

Ivo Pogorelić za HRT uoči zagrebačkog koncerta

Foto: Dnevnik / HRT

Nesvakidašnji događaj za ljubitelje ozbiljne glazbe večeras i sutra u Zagrebu. Pijanist svjetskoga glasa, maestro Ivo Pogorelić održat će dva koncerta u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja na Gornjem gradu.

Najavio je iznenađenje na koje se još uvijek zagrijava. U programskoj knjižici, što nije uobičajeno, nije napisao skladbe koje će večeras u svom recitalu izvesti, samo imena njihovih autora, a to su Schubert i Chopin, jer kaže maestro njihova glazba odiše snažnim duhovnim porukama i "sasvim je logično onda da sam izabrao ovo mjesto da ih podijelim s publikom."

Kao što će do samog početka koncerta biti iznenađenje glazba koju će izvesti, tako je i iznenađenje za mnoge zašto je maestro odlučio mnogim svjetskim pozornicama, na gotovo svim kontinentima, pridružiti ovu malu, gotovo nepoznatu crkvu povrh Zagrebačke katedrale i ovdje održati svoja dva recitala.

Kaže kako je to dug gotovo polustoljetnom prijateljstvu s obitelji Heferer koja je ovdje prepoznata kao umjetnička radionica koja restaurira i izrađuje glasovire i orgulje, a maestro Ivo Pogorelić iznimno prijateljuje s njima i profesionalno i ljudski. Rekao je kako se podrazumijeva da će doći uveličati njihov istoimeni festival koji bilježi svoje 27. izdanje.

Puno je zanimljivih informacija maestro podijelio u ekskluzivnom intervju.

- Korona će biti zaboravljena, no zaborav ne pokriva samo koronu, zaborav pokriva puno toga i do njega dolazi vrlo brzo. Radi se o kontinuitetu, o nečemu što se ne može zaraditi, ne može se iskazati novcem. Evo dat ću vam primjer; nastup u Parizu jedna gospođa je napisala da pokušava shvatiti što je to bilo za nju, biti u stanju i moći doći na koncert, kao bonus dobijete to. Naravno, trebate biti oprezni, razboriti i uz puno sreće, puno, puno sreće!, rekao je Ivo Pogorelić, pijanist.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!