Ukrajinke koje žive u Hrvatskoj svako jutro u strahu prebrojavaju prijatelje i rodbinu

14:24 / 04.03.2022.

Autor: Ivana Karačonji Rupčić/Puls/HRT

Oksana Pinchuk i Dariya Pavlešen

Oksana Pinchuk i Dariya Pavlešen

Foto: Puls / HRT

Nismo ovako zamišljali svijet 2022. Uz pandemiju, sada s nevjericom gledamo strašne, poznate slike - razaranja, stradanja, patnje. Ponovno rat u Europi. Koja noćna mora... Ukrajinci koji žive u Hrvatskoj sa strepnjom slušaju vijesti iz svoje domovine, boje se za sudbinu svojih najbližih, poput Dariye i Oksane.

Oksana Pinchuk, učiteljica ukrajinskog jezika i kulture, u Zagrebu preko mobitela razgovara s Tetianom Ostrogliad.


- Nad nama lete vojni zrakoplovi. Ali više nismo u Kijevu. Jučer smo imali priliku, zahvaljujući prijateljima, napustiti Kijev dok je to još bilo moguće, govori joj Tetiana.


- Moji se roditelji sada trude pobjeći živi i ne znam što će biti za jedan sat, dodaje u suzama.


Oksana priča kako svako jutro ima pobrojavanja svojih prijatelja. 


- Kad već dva sata nije na vezi, već je panika i pitaš, pokušavaš doznati je li netko od tvojih živ. Samo kratko - da, tu sam, kaže Oksana.


U motelu Plitvice razgovara sa ženom s djetetom koja je na putu bila tri dana. Ne može se sjetiti kad je krenula - ne zna, kaže, ni koji je danas dan.


- Na cesti smo se jako umorili, morala sam hraniti dijete, ali nije se bilo moguće zaustavljati. Dojila sam dijete i bila za volanom, bez zaustavljanja, kaže Ukrajinka.


Dariya Pavlešen viša je lektorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zahvalna je na podršci.


- U ovom trenutku, dok razgovaramo, sada netko vozi, netko prevodi, netko daje svoj smještaj, netko donira stvari. Nemam drugih riječi osim hvala, hvala što ste s nama i hvala što imamo tu podršku, kaže Dariya.


Kaže da su se svi njezini prijatelji javili za mobilizaciju i odlučili ostati u Ukrajini.

- Zvao me prijatelj iz Kijeva koji me smirivao. Rekao mi je: Dariya, ne boj se! Moramo obraniti svoju zemlju. Ja sam tu i nikamo ne idem. Ako me on umirivao, onda se nemamo čega bojati, kaže.


Cijelu priču pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!