Majstori stolarskog zanata

26.08.2022.

07:00

Autor: Goran Damjanić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Majstori stolarskog zanata

Majstori stolarskog zanata

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Općina Mali Bukovec na samom istoku Varaždinske županije nekada je bila rasadnik stolarskih majstora. Vremena su se promijenila, a industrijalizacija je preuzela primat u ovoj branši pa je broj stolara višestruko smanjen. No, barem preko vrijednih eksponata Mali se Bukovec ovih dana vraća u dane slavne prošlosti. Bogatiji su, naime, za više od sto godina stari alat majstorske obitelji Potočnik koji bi svoje mjesto uskoro mogao pronaći i u muzeju.

Gesinshobl, rauhpank, cajgram, bohrvinta, šrafcvinga. Mnogi današnji majstori, koliko god učeni i spretni s alatom bili, nisu možda ni čuli za ove pojmove. A oni su samo dio vrijednog alata obitelji Potočnik. Primjerice, ovaj ručni stroj za miješanje boje u obitelji Potočnik je više od 100 godina.

- S lanenim uljem ili nekim drugim aditivom se miješala prašina i onda se s tim mljelo da se dobije gusta tekućina, farba za premazivanje, govori Vjekoslav Potočnik, umirovljeni stolar.

Priča o stolarskom zanatu ove slikovite podravske općine vraća nas na početak 20. stoljeća, kada je Vjekin otac izučio zanat kod grofa Draškovića. Vjeko je potom od oca je naslijedio radionu s alatima koji su se davno prestali koristiti. No, i dan danas poznaje svaki njihov milimetar.

Želja je da 37 primjeraka ovog starog alata obitelji Potočnik završi u muzeju.

- Kada gledam na alate koji su se onda služili i kojima se danas služim, to je nezamislivo, ali moram reći da su ti alati zaista bili prethodnica. Vrlo vrijedni alati i zaista svaka čast onom čovjeku koji je izmislio takav alat, rekao je Željko Panić, predsjednik Udruge obrtnika i zanatlija Općine Mali Bukovec.

Bukovečki je kraj i danas poznat po kvalitetnim stolarima, a iz ovog alata, kao i nepresušnog izvora znanja o njemu, mlađi naraštaji mogu itekako vidjeti koliko su znoja i žuljeva za isti posao potrošili njihovi kolege u nekim davnim i malo težim vremenima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!