Reforma strukovnog obrazovanja posljednja šansa za spašavanje drvene brodogradnje

12.04.2023.

20:05

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Reforma strukovnog obrazovanja posljednja šansa za spašavanje drvene brodogradnje

Reforma strukovnog obrazovanja posljednja šansa za spašavanje drvene brodogradnje

Foto: HTV / HRT

Drvenoj brodogradnji prijeti odumiranje - vapaj je s otoka Murtera, glasovitog upravo po gradnji drvenih brodova. Njihovi vlasnici počeli su ih sami popravljati, jer kalafata, ključnih za očuvanje naše drvene ploveće baštine, gotovo više i nema. Udruga "Latinsko idro" zbog svega je zatražila da se žurno pokrene školovanje za majstora brodogradnje u drvu.

Sezona održavanja drvenih ljepotica u punom je jeku.


Sve je više vlasnika prisiljeno održavati drvene brodove po principu 'sam svoj majstor'!


- Sam svoj majstor tako je! U 38 godina ribarstva evo naučio sam, pa kad nema majstora... Mlađih nema i onda polako sam, rekao je Tomislav Jugov, profesionalni ribar iz Tribunja.


Dva desetljeća nakon što je iz šibenske Strukovne škole sa svjedodžbom izašao posljednji brodograditelj u drvu, u svim se škverovima čuje - vapaj za kalafatima.


- Zvoni zvono odavna jer ovi stari kalafati - više nema nikoga. Sad ja, koji imam 71. godinu, moram se vratiti stupi i kalafatanju, rekao je brodograditelj iz Murtera Marko Bašić Bačvar.


Na otoku, koji je nekoć imao i Školu učenika u privredi, za nove majstore inicirano je obnavljanje srednjoškolskog zanimanja - brodograditelj u drvu.


- Da bi se iskoristili resursi postojećih brodograditelja- da mogu biti mentori tim mladim ljudima. Znači, u Betini, u Murteru, u Sovlju još postoje brodogradilišta drvenih brodova koja su živa, koja funkcioniraju, govori Jakov Lovrić, predsjednik Udruge "Latinsko idro". 


Ministarstvo rada lani je donijelo Odluku o upisu zanimanja "brodograditelj u drvu - kalafat" u Registar hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Ravnatelj šibenske Srednje strukovne škole upozorava na druge potrebne korake.


- Pod hitno ga uvrstiti na popis deficitarnih zanimanja, osigurati stipendije za učenike koji odluče upisati to zanimanje, predlaže Dražen Sekso. 


Od kojeg se može vrlo lijepo živjeti kažu stari majstori. Treba samo zasukati rukave.


- Ljudi idu u Irsku, u Njemačku, idu tamo zaraditi. Ovdje jedan pravi kalafat je bogat čovjek! Ne treba nikamo ići!, govori Bačvar. 


Reforma strukovnog obrazovanja prilika je za upis budućih majstora drvene brodogradnje - u jesen 2025. Posljednja prilika. Jer 5 do 12 za drvenu brodogradnju, kažu na Murteru - već je otkucalo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!