VR tehnologija, podvodni skuteri i dronovi - sadašnjost je ronilaca u Savudriji

28.06.2021.

14:24

Autor: Ivana Nežić/More/HRT

Ronjenje u Savudriji

Ronjenje u Savudriji

Foto: More / HRT

Zemlja je vodeni planet, no samo 2% podmorja je istraženo. Čak smo i svemir više istražili. Jedan od načina istraživanja podmorja je ronjenje, a Zlatka Horvat, instruktorica ronjenja, ističe kako je bitno da se uvijek ide najmanje u dvoje. Od opreme su potrebni ronilački "jacket", boca sa zrakom i manometar koji pokazuje koliko zraka ima u boci. 

Galerija
Ronjenje u Savudriji, Foto: More/HRT
Ronjenje u Savudriji, Foto: More/HRT

Posljednjih sedam godina Nemo team, u svojoj morskoj ljetnoj bazi u Savudriji, uči domaće i strane turiste ronjenju. No, uz to oni sudjeluju u preventivnim edukacijama, ekološkim akcijama čišćenja, obuci vatrogasaca iz cijele Hrvatske, ali i spašavanju života u moru, rijekama, jezerima i špiljama.

- Bili smo prisutni u poplavi mjesec dana, tom prilikom spašavali smo životinje, bili smo i u nekoliko pretraga po rijekama – nažalost ima sve više takvih incidenata. Inače, to su specifična ronjenja u smanjenoj vidljivosti i brza i velika strujanja, kaže Rene Cipovec, instruktor ronjenja, predsjednik ronilačkog kluba Nemo-Adria i službeni ronilac Grada Zagreba s 30-godišnjim iskustvom.

Razvoj tehnologije učinio je čudo i za podvodna pomagala, te tako postoji i podvodni skuter s kojim se ronioci brže kreću ispod površine mora.

- Kad smo u potrazi za utopljenicima, s dva skutera i dva ronioca možemo proći veliku površinu. Uvelike nam pomaže i kad smo u špiljama, odnosno nekim speleo objektima, kaže Rene.

U svemu im pomažu i zračni i podvodni dronovi, a za sve to potrebna je konstanta edukacija.

- Zato imamo svoje morske baze gdje konstantno uvježbavamo novi kadar, kaže Rene i dodaje kako ga veseli što je sve više mladih koji žele naučiti te stvari.

- To je budućnost, kaže. 

A budućnost, koja je već pokucala na njihova vrata, je i VR tehnologija – virtualna stvarnost. Jedini u svijetu rade VR tehnologiju na 30 metara dubine, te je tako moguće uroniti u njihov svijet i vidjeti sve detalje koje snime na, primjerice, nekom potopljenom brodu. To bi mogao biti i dodatni motiv dolaska stranih turista – naime, Hrvatska ima preko 160 potopljenih brodova, a Rene tvrdi kako ima više od 2 milijuna urona godišnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!