Nastavljamo predstavljanje marljivih i vrijednih poljoprivrednika za ovogodišnji izbor najboljeg OPG-a "Zlata vrijedan". U karegoriji "Mlade nade" tri su kandidata, a svog predstavnika ima Istarska županija. Vodimo vas na OPG nedaleko Motovuna.
30.08.2023.
09:25
Autor: Anita Bartolović/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/B.B.B.
Nastavljamo predstavljanje marljivih i vrijednih poljoprivrednika za ovogodišnji izbor najboljeg OPG-a "Zlata vrijedan". U karegoriji "Mlade nade" tri su kandidata, a svog predstavnika ima Istarska županija. Vodimo vas na OPG nedaleko Motovuna.
Na brdu nedaleko od Motovuna smjestio se jedan od pet vinograda Robija Bertoše. Ukupno ima sedam hektara s više od 30 tisuća panjeva.
- Od davnina uvijek je na gospodarstvu bilo zastupljeno više vinograda, ali nikada tako profesionalno pa smo otac i ja od 2006. godine počeli novu sadnju vinograda. Postao sam nositelj gospodarstva 2011., a sam polako počeo s poljoprivrednom školom, zatim viši vinarski smjer u Poreču da bi to završio kako bi bio na gospodarstvu i zaposlen, objasnio je Robi.
Posljednjih desetak godina brine se o vinogradima na brdovitim područjima središnje Istre. Upravo takvi tereni pokazali su se kao idealni za sadnju i proizvodnju vina.
- Imamo jako brdovite terene, ali to utječe na našu kvalitetu vinograda, našeg grožđa i na kraju, kvalitetu vina. Imamo nekoliko lokacija, pet lokacija vinograda, od nižih nadmorskih visina pa sve do 340 metara gdje uzgajamo teran i u tome budemo uspješni na toj poziciji, rekao je.
Trenutačno u vinogradima traju pripreme i berba za bazna i pjenušava vina. A onda polako počinju berbe i u ostalim vinogradima, za obitelj Bertoša najvažniji dio godine.
- Ovo je malvazija na području Kaldira, rano dozrijeva, mislim da ćemo kroz petnaestak dana ovaj vinograd ubrati i od njega napraviti jednu lijepu svježu malvaziju, pojasnio je Robi.
U pripremama, berbama pa i u prodaji sudjeluju i Robijevi roditelji. Mama Eda, u šali, kaže da je zadužena za sve.
- U podrumu, u vinogradu, od šiškanja, čiščenja, etiketiranja, punjenja, slaganje u kutije za prodaju sve što treba. Moj suprug je više u polju, tako da smo povezani svi zajedno, rekal je Eda Bertoša.
Jer proizvodnja vina cjelogodišnji je posao. Za gotovo 300 hektolitara vina treba puno truda i ljubavi.
- Tu imamo prostor za odležavanje crnih vina, samo primarnu preradu radimo još u obiteljskom podrumu, koji je odvojen stotinjak metara od tu gdje smo sada, znači proizvodimo pet etiketa, malvaziju svježu, pinot sivi, teran kojo je odležao upravo u ovim bačvama kao što vidimo, malvaziju odležanu i pjenušac, rekao je Robi.
- Godišnje prizvedemo nekih 250 hektolitara vina na sedam hektara, otkrio je.
Prije dvije godine rebrendirali su svih pet etiketa. "Ručno brano s vrhova Istre", novi je slogan kojim promiču svoja vina, ali i cjelokupni ručni rad i trud vinarije na brdu.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora