Obitelj Lupieri iz Vodnjana maslinarstvom se bavi 14 godina

29.08.2023.

12:37

Autor: Anita Bartolović/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Nastavljamo s predstavljanjem izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Projekt "OPG Zlata vrijedan" održava se već desetu godinu. U njegovoj realizaciji sudjeluju Večernji list, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska radiotelevizija. Danas ćemo upoznati kandidata Istarske županije.


Obitelj Lupieri iz Vodnjana maslinarstvom se bavi 14 godina. Na poljima dokle pogled seže raste gotovo osam tisuća maslina. 


- Trenutno smo najveći obiteljski OPG koji se bavi ekološkim maslinarstvom u Hrvatskoj, na nekih 30ak hektara i sada imamo u planu još nadosadnju nekih pet hektara maslina i pet hektara badema, to su neki srednjoročni planovi. Teško je baviti se poljoprivredom, ali je i lijepo, a ekološko je vjerojatno malo teže, odnosno dosta teže, treba biti puno prisutniji, to je nešto što čovjek radi jer vjeruje u to, vjeruje da je to dobro za okoliš i za nas kao društvo, govori Andrea Lupieri.


U maslinicima su svakoga dana i kći Elena i tata Pino. Gospodin Pino zadužen je za preradu. Pazi da svaki plod da svoj maksimum. 


Što je bitno da bi bilo dobro maslinovo ulje? 


- E sad nećemo reći da svi čuju, male tajne velikih majstora, ne ne, šalim se. Jedan od uvjeta koji imamo je da preradimo, imamo hlađenje do samog momenta kad krene meljava se hlade i onda dalje imamo dobre strojeve, još se učimo, govori Pino Lupieri.


Do prve ovogodišnje berbe ostala je priprema i kontrola masline. 


- Za sada je situacija ok, još vrijeme i mjesto, još dva mjeseca i valjda će biti dobro, govori Pino.


Dobro se pazi da masline imaju dovoljno vode, ali i da ih ne oštete nametnici.


- Znači sad u ovom momentu održavamo, tučemo korov da ne preraste, zaštićujemo od nametnika i tako, ističe Pino.


- Mi navodnjavamo po potrebi, nije fokus na što većoj proizvodnji nego je fokus na što većoj kvaliteti ploda i ulja, ali uglavnom to radimo u deficitu, znači ne dajmo biljci koliko ona traži nego joj dajemo jedan minimum, da izdrži, da preživi, da uspije proizvoditi, govori Andrea.


Nakon proizvodnje, zlatne kapljice treba plasirati na tržište. Taj posao najbolje radi Elena.


- Prihvatila sam to jer mi je zanimljivo i jer dobijem dobru proviziju od onoga što prodajem. Ja sam u kući i onda kada dođu gosti onda ih primim na terasi i napravim degustaciju i prodam ulje, govori Elena.


Elena je čak dizajnirala i jednu od etiketa. Tri su vrste maslinovih ulja koje ovaj trojac s mnogo ljubavi prodaje na hrvatskim i svjetskim tržištima.


Prošle godine proizveli pet tisuća litara maslinova ulja


- Većina sorti su naše lokalne, istarske, hrvatske, imamo i neke talijanske sorte. U prodaji imamo tri etikete, dva naša monosortna istarska ulja idu pod vlastitom etiketom, znači buža, ženska vodnjanska, to je naša sorta lokalna, i istarska bjelica, one su u prodaji kao monosortna i blen, naravno, koji je srednjeg okusa, to je ta treća etiketa, govori Andrea.


Prošle su godine složne ruke obitelji Lupieri proizvele oko pet tisuća litara maslinova ulja - zlatne kapljice zlata vrijedne. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora