S obitelji nakon potresa ostao bez doma, pa mu otkriven tumor

15.11.2022.

17:25

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/HRT

Donatorska akcija traje do kraja godine

Donatorska akcija traje do kraja godine

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Obitelj Šimić iz Siska jedna je od mnogih koja je nakon potresa ostala bez doma i adrese. Nedugo nakon što su kreditom kupili stan - potres im je uništio sve. Privremeni smještaj pronašli su na selu u dnevnom boravku kuće Jurinih roditelja. Nažalost, njihovim nevoljama tu nije kraj.

Kako bi riješili svoje stambeno pitanje Mirna i Jure Šimić 2016. godine podignuli su kredit i kupili stan u Sisku. Sa svoje dvije djevojčice, palčicama Lanom i Lucom, živjeli su skromno i u svakodnevnoj borbi za njihovo zdravlje. Potres je u nekoliko sekundi uništio sve što su stvarali. Od stana je ostao - samo kredit.


- Kao što vidite i sami, ispucalo je sve, nema druge nego iseliti se. Mogli smo otići u Karlovac, gdje su nam nudili, nekuda... Kud da idem? Tu mi djeca idu u školu, i posao je tu, kaže Jure Šimić.


Tih dana nerado se prisjećaju. U stan nisu mogli. Zbog straha su spavali u automobilu, a potom su privremeni smještaj pronašli u kući Jurinih roditelja u Komarevu, nedaleko od Siska.


- U trenutku potresa smo bili kod Jurine mame i sva sreća da smo bili tamo. Suprug je prvi morao ići jer je ostala plišana igračka starije kćeri s kojom ona spava i bez koje ne može, kaže Mirna Šimić.


I nakon svih poteškoća, a kao da ih već nije bilo dovoljno, Juri su liječnici otkrili tumor. Prolazi operaciju i kemoterapije, ali se vraća na posao čim je to bilo moguće kako bi zaradio plaću i tako se brinuo o svojim curama.


- A bilo je bome teško. Pogotovo supruzi. A i djeca isto... Vide po čovjeku, izgubiš kosu, obrve i sve živo, kaže.


Gotovo dvije godine od potresa u obnovu, kažu, ne vjeruju. Prema do sada učinjenom - to je mrtvo slovo na papiru.


- Pitanje je kad će biti i hoće li biti. Ali mislim da dok dođe do toga da će naše djevojčice biti velike, odrasle djevojke, tako da ne znam baš hoće li se uopće imati gdje vratiti i hoće li se htjeti vratiti, kaže Mirna Šimić.


Kako bi pomogli obitelji Šimić da još jednom riješe svoje stambeno pitanje, prijatelji su pokrenuli donatorsku akciju "Vratimo djecu u topli dom". Dosad su prikupili više od 20 tisuća kuna, a cilj je prikupiti dovoljno za kupnju male kućice.


- Ideja je počela od tog donatorskog koncerta koju će organizirati dečki iz Zagreba i onda smo to proširili na malo veće stvari. Napravili smo taj račun i dijelimo stranicu po internetu. Evo, sad smo došli i do televizije i nadamo se da ćemo nešto uspjeti, kaže Sanja Petrović.


Akcija traje do kraja ove godine, a humanitarni koncert za obitelj Šimić održat će se u Sisku 11. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!