Sarma i odojak - kako tradicija opstaje unatoč rastu cijena?

31.12.2024.

17:33

Autor: Melita Šare/A.D./Regionalni dnevnik/HRT

Odojak i sarma već su tradicionalno u našim domovima za stolom za Staru i Novu. Ne samo zato što je riječ o zasitnijoj, zimskoj hrani, već i zato što mnogi vjeruju da svinja donosi sreću u novoj godini. U narodu se vjeruje da svinja ruje po tlu i gura naprijed pa bi trebala osiguravati napredak.

Ovaj zadarski mesar kaže da u dane blagdana prodaja mesa skoči i tri puta. Za odojkom - najveća potražnja. 


To i nije čudno jer su svinjetina i sarma neizostavan dio blagdanskog stola. Kilogram odojka - 12 eura. Lani - 10.


- S obzirom na to koliko je sve poskupjelo, meso i nije išlo toliko gore koliko i ostale stvari, rekao je Josip Vanjak, zadarski mesar.

Nakon novogodišnje proslave i koje čašice više, krepka sarma, kupus pun vitamina C - dižu iz mrtvih. 


Za one koji ih nisu stigli zamotati, imaju rješenje. Jedna zamotana sarma stoji malo više od eura. Treba ih samo staviti u vodu.


- S obzirom na to da nam je život postao 100 na sat, itekako ih to spašava, govori Sanja Mišlov, Zadar.


- Ubace se i kuhaju dva i pol sata. Ne da mi se motati pa sam došla, kazala je Lucija iz Zadra.


Oni dubljeg džepa za biftek će izdvojiti čak 40 eura po kilogramu. Suha rebarca podnošljiva - 4 eura. No, suhe pečenice 18. 


Za svakoga ponešto jer Hrvati, svatko na svoj način, snađu se da im stol za ove dane ipak bude malo bogatiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!