Šibenik i Vodice odlični u kongresnom turizmu

08.06.2023.

13:24

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/T.S.

Kongresni turizam se oporavio od pandemije

Kongresni turizam se oporavio od pandemije

Foto: Dnevnik / HRT/HTV

Kongresni turizam najveći promet bilježi u pred i podsezoni. Nakon pauze zbog pandemije, potpuno se oporavio - kažu hotelijeri. Ističu i da je kongresni turizam pokretač cjelogodišnjeg. Kao destinacije sve češći izbor su Vodice i Šibenik zbog većih kongresnih kapaciteta, dobre povezanosti, ali i prirodnih ljepota. 

Grade Vodice imidž kongresnog odredišta. 

Rezervacije pokazuju: uspješno!

 A korak s konkurencijom drže ulažući u infrastrukturu, ponudu i ljude. 

 - Ove godine, što se tiče poslovnih skupova, traže se dodatni termini. Kongresni turizam čini oko 30 posto ukupnih prihoda u našem poslovanju. Što je značajan udio, rekla je Katarina Božić Fuštin, voditeljica prodaje hotela u Vodicama.

Rastuća je to izvansezonska industrija - ističu svi u branši.  

Jaki "kongresni mjeseci" rasprodaju se učas. Stanka je od sredine lipnja do sredine rujna. A Županija sve bolje kotira.  

 - Kad usporedimo prije 10-ak godina ovo je sad ono renesansa, hajdemo reć. Velike hotelske kuće imaju možda i najbolje kongresne dvorane tu u HR, sve se više budi i sam centar Šibenika sa svojim manjim dvoranama i manjim hotelskim kapacitetima, objašnjava Frane Koštan, organizator kongresa.

Puni kapaciteti 


11 dvorana u šibenskom hotelskom naselju bile su prekretnica u poslovanju. Pune im kapacitete i izvan sezone. 

 - Dosad imamo 100-injak ugovorenih događanja, prodaja ide i dalje. I domaći i međunarodni organizatori najviše nas biraju zbog naših jedinstvenih sadržaja i upravo zahvaljujući njima radimo cijele godine. I to nas najviše veseli zbog naših zaposlenika, govori Katarina Tommasini Marić, voditeljica prodaje hotelskog naselja u Šibeniku.

Cjelogodišnji turizam znači i cjelogodišnje zaposlenje. Kongresni gosti, pak, cijene - prirodu i baštinu. Gosti se dočekuju raširenih ruku.  

 - Ta publika koja dolazi u MICE programu oni se ne zadovoljavaju samo suncem i morem nego jednostavno koriste sve resurse grada Šibenika - kulturne, povijesne, prirodne, pojašnjava Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Šibenika.

 Ekonomsku računicu od "industrije sastanaka" ima cijela destinacija. 

A dio gostiju zbog dobrih kongresnih iskustava odabrat će je i kao mjesto za odmor!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!