Šibenska kulturna baština

05.06.2023.

07:00

Autor: Hrvoje Gunjača/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Šibenska katedrala

Šibenska katedrala

Foto: - / Shutterstock

Čak 3300 arhitektonskih detalja šibenske povijesne jezgre - vratnica, portala, bifora, balkona, kovanih prozora, ograda, evidentirao je i stručno obradio šibenski konzervator Ivo Šprljan, tijekom puna četiri desetljeća. Izbor iz te bogate riznice ukoričen je u reprezentativnu monografiju, u izdanju Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac". Riječ je o jedinstvenoj knjizi u hrvatskoj baštinskoj struci.

Svaki pogled - novi detalj. Svaki detalj - nova priča. Primjerice, obnovljena gotička bifora u Ulici sv. Nikole Tavelića.

- Tu je reč je o jednoj fantastičnoj izvedbi jedne klesarske radionice, za koju pretpostavljam da je bila pod utjecajem Jurja Dalmatinca. Jer imamo neke motive koji se ponavljaju - poput kapitela, poput tih zaigranih akantusovih listova na prozorima, koji se priključuju njegovim radionicama u 15. stoljeću, rekao je dr.sc.
Ivo Šprljan, autor monografije.

Samozatajni arhitekt i konzervator, s detaljima šibenske baštine u sretnom je braku već 4 desetljeća!

- 1984. je išao popis - popisano je 3.300 detalja u cijeloj jezgri. Pa nakon toga sam morao isfotografirati sve to. Pa nakon fotografiranja je krenulo arhitektonsko snimanje, naglasio je Šprljan.

Svaki je detalj zatim trebalo proučiti i stručno obraditi. Za jasniji pogled na šibensku povijesnu cjelinu.

- Bog vi u detaljima - to je maksima koja se prepisuje Floberu, Aby Warburgu, Mies van der Roheu, Cviti Fiskoviću. A mislim da bi bio najbolji nadnaslov onoga što kolega Šprljan radi već godinama sve ono što recimo mi obično ubrajamo u dekor, a čini zapravo gramatiku arhitekture, naglasio je dr.sc. Joško Belamarić, povjesničar umjetnosti.

A 300 stranica bogato ilustrurane i opremljene monografije otkriva tek djelić gramatike šibenske baštinske arhitekture.

- je poredano u 38 skupina, koje su onda temeljito obrađivane sa stajališta redosljeda, stila, vrijednosti, usporedbe sa detaljima koji su u kontekstu vremena, rekao je mr.sc.
Gustav Červar, recenzent knjige.

- Ovo je tematska enciklopedija i mislim da šibenska kulturna baština više neće biti ista nakon ove knjige, rekao je Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac".

Konzervator Šprljan prije četvrt stoljeća pokrenuo je i projekte obnove. Dosad uspješno provedene na stotinjak vrijednih arhitektonskih detalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!