Sjećanje na Anamariju, simbol ranjenoga grada

23.03.2023.

19:26

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Anamarija Carević

Anamarija Carević

Foto: HTV / HRT

Simbol ranjenoga grada. Zgrada u Đorđićevoj urušila se od razorne siline potresa. Anamarija nije izdržala pod teretom ruševina.

- Bila je jedna vedra, nasmijana, osoba, ali opet je imala taj jedan svoj karakter, onako, temperament, kaže Ana Marija, prijateljica iz djetinjstva. 

Trenirala je džudo, svirala tamburicu. Njezin razred u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji uskoro će maturirati. Iako su je kratko poznavali, duboko osjećaju gubitak.

- Jako mi je teško pričati o toj temi i jako sam to sve potisnula u svoje srce i tek sad nakon tri godine imam hrabrosti, kaže učenica Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu, Lea

- Ta jedna radost kojom je zračila. Imala je jednu ljubav prema svakom čovjeku, ističe Matej. 

- vijek je nekako znala prepoznati kojoj je potreban prijatelj, a to sam početkom prvog razreda bila ja, dodaje Klara. 

Zato su pokrenuli projekt "Srce NKG-a Anamarija Carević". 

Žele promicati vrline koje su u njoj prepoznali. Svake godine nagradit će učenicu ili učenika koji se ističe poput nje. 

- Marljivost, radost, dobrota, hrabrost i empatija. I to je sve prikazano na ovom plakatu, kaže razrednica Iva Novak

- Ideja je da se projekt proširi i na druge škole jer je izuzetno važno da ove vrline koje su prepoznali sami učenici kod Anamarije, razvijati i kod ostalih učenika, dodaje ravnateljica Ljuba Duvnjak. 

Roditelji ne mogu pred kameru. Prebolno je. Zrno utjehe pronalaze u svemu što i dalje raste u njezino ime. I u bazilici koja vida rane. Da se te nedjelje zatreslo samo sat poslije, crkva bi bila puna. 800 kubika betona i 120 tona armature ulijeva osjećaj sigurnosti.

- Ideja je da se projekt proširi i na druge škole jer je izuzetno važno da ove vrline koje su prepoznali sami učenici kod Anamarije razvijati i kod ostalih učenika, kaže pater Damir Kočiš, voditelj obnove Bazilike Presvetog Srca Isusova. 

- To znači da bi tamo negdje u travnju ili svibnju će biti misa u bazilici, dodaje. 

- Da se nekako njezin lik i djelo ne otmu zaboravu, a također da se njen životni primjer sačuva, ističe Ivana Mišetić, voditeljica Zaklade Anamarija Carević. 

- I dalje je osjećam. Osjećam je nekako na svakoj probi orkestra, zbora u Palmotićevoj, na svakoj misi je osjećam. Baš osjećam da je tu s nama, kaže Ana Marija, prijateljica iz orkestra. 

Imala je osmijeh za svakoga, živu vjeru i čisto srce. Ovaj grad ne dopušta da uspomena na Anamariju izblijedi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!