Slavenovih 1000 km u kolicima, za osmijehe na licima

11.03.2022.

08:10

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Slaven Škrobot

Slaven Škrobot

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Samo "na ruke" mladi avanturist s invaliditetom Slaven Škrobot u sklopu svog humanitarnog projekta "Slavenovih 1000 km u kolicima, za osmijehe na licima" biciklirao je više od 3 tisuće kilometara, a kamperom je prošao više od 18 tisuća kilometara. 

- Bilo je to jedno putovanje života. Bilo je fantastično, ali i poprilično teško i stresno, ispričao je Slaven za emisiju 2dobro jutro, Hrvatska". Njegov je put inicijalno trebao biti od Savudrije do Prevlake, no na kraju se produžio na Crnu Goru, Albaniju, Grčku i konačno završio u Turskoj. 

Cilj njegovog projekta bio je prikupiti 150 tisuća kuna za kupnju 4 prilagođena bicikla za osobe s invaliditetom, u čemu je i uspio. 

- Uspjeli smo skupiti 150 tisuća kuna u Ateni. Cilj da prikupimo te novce do Prevlake nije uspio, pa smo nastavili dalje biciklirati. Očekivao sam da će se to skupiti brže, ali bilo je puno teže od očekivanog. Odabrao sam 4 kandidata za bicikle koji su se javili preko moje stranice. Tri bicikla su stigla, a jedan još čekamo jer zbog pandemije sve duže traje, kaže Slaven i dodaje kako se radi o posebno prilagođenim biciklima za osobe s invaliditetom.

- To su hibridi koji imaju baterije, jer osoba s tetraplegijom, poput mene, mehanički bicikl ne može ni pokrenuti, naglašava.

Na svom putu Slaven nije bio sam. Iz Savudrije ga je pratilo šestero ljudi. Najduža dionice bila je, kaže, od Rijeke do Prizne, 121 kilometar uz 1800 metara nadmorske visine. Bicikliranje po Pelješcu bilo mu je najteže, a to je ujedno i jedini dan kad je biciklirao sam. Najstresniji dio puta, pak, bila mu je Grčka. 

- Svakodnevno su nas napadali divlji psi, kojih ima nenormalno puno. Ja radi nefunkcionalnosti svojih ruku imam zavezane ruke za bicikl, i ne mogu se braniti. Nije ti svejedno kad te dva-tri psa napadnu i žele te ugristi. Mateo koji me pratio na biciklu je imao štap od Go-Pro-a s kojim smo mahali. Nažalost, jedan pas je dobio po glavi, inače bi ugrizao Matea, kaže. 

Osim volje i dobre fizičke spreme, Slaven je na putovanju imao i dobru logistiku. 

- Organizacija i vrhunska ekipa su najvažniji, naglasio je.

U nekim zemljama pratili su ih i strani mediji pa kako kaže, u Crnoj Gori su mediji bili poprilično oduševljeni, u Albaniji isto, ali Grčka je bila manje zainteresirana.

Njegova zanimljiva priča bit će uobličena i u dokumentarni film, koji bi kroz narednih godinu dana treba biti objavljen.. Planova za dalje, kaže, ima puno. 

- Prvenstveno moram biti siguran da sam zdravstveno u redu. Volio bih opet biciklirati, ali ovaj put idem negdje u toplije krajeve. Ova hladnoća nije za mene i moje tijelo to ne može izdržati. Ovo je bilo možda preekstremno, zaključuje Slaven.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!