Slavonska Provansa: Voćnjak, rakija i priča o opstanku

26.06.2025.

07:03

Autor: Višnja Ružojčić/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

U Trnjanima kod Slavonskog Broda obitelj Vitas već se gotovo četiri desetljeća bavi voćarstvom. Slavonski su voćnjaci i ovog proljeća bili na udaru nepredvidivih vremenskih prilika, od mraza do olujnog nevremena i tuče. Hoće li plodova od kojih prave domaće rakije ove godine biti dovoljno? 

Sve pamte voćnjaci. Dobre, ali i loše godine koje su, nažalost, sve češće. Stvarnost je to od koje se ne može pobjeći, priča Milan Vitas, dok voćke priprema za vrelo ljeto.

- Malo ovo da skratimo ove nepotrebne izbojke koji piju sokove, a od njih nema koristi. Grane koje ne donose ni u ovoj, a ni u sljedećoj godini, a smetaju razvijanju ovog prilično velikog stabla. U sljedećoj će godini ponijeti puni rod. Ovo je najstariji naš voćnjak, prva naša plantaža kruške viljamovke koju smo podigli 2000. godine, rekao je Milan Vitas, vlasnik poljoprivrednog obrta iz Trnjana. 

Na malo više od pet hektara ovdje iznad Trnjana osim krušaka podignuli su u četiri desetljeća i nasade jabuka, šljiva, dunja, a prije petnaest godina otvorili poljoprivredni obrt. Iako je studirao ratarstvo - u voćarstvu je Milan pronašao sreću i smisao. U slavonskoj Provansi kako od milja zove rodni kraj - radi naporno, ali bome i uživa.

- Imamo ovdje u Slavoniji ljepote od kojih zastaje dah, ali očigledno u turizmu nismo toliko uspješni. Ne može nam nitko uzeti tu ljepotu, govori Milan.

Ipak, nezapamćena oluja 2023. uništila im je šljivik, a jabučnjak teško oštetila. 

- Pa smo mi sad ove godine s tim jabukama radili rezidbu. Skratili smo ih maksimalno. Odstranili sve grane da napravimo oporavak jabuka, rekao je Milan.

Proći će dosta vremena dok ponovno dostignu puni rod. Ali proizvodni ciklus neće stati jer je dio zarade uložen u nove voćnjake.Kraljica krušaka viljamovka - glavna je sorta.

- Napravili smo jedan prilično dobar nasad koji će, nadamo se, još desetak godina biti plodonosan, kazao je.

To im je važno jer sve što proizvedu u voćnjacima - prerađuju u domaće rakije.

- Smatramo da je prejeftina sirovina da bi se nju prodavalo. Ovako prerađeno ipak se može koliko toliko pristojno živjeti. Svaka godina je drugačija-- više roda veća proizvodnja. U suštini, dvije i pol do tri tisuće litara godišnje, istaknuo je.

Dobro se prodaju na turističkom tržištu koje uz proizvod traži i priču. A njihova se veže uz tradiciju.

- Stari kazan, loženje je kao nekad. Samim tim i okus tih rakija je tradicijski, rekao je Milan.

Svoju obrtničko poduzetničku priču dalje će razvijati. Dokle god ima radnika i vizionara - ima nade i za domaću poljoprivredu u kojoj nije sve crno, Naprotiv, slavonska je Provansa okupana ranoljetni suncem stvarno prekrasna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora