Istok Hrvatske nadaleko je poznat po vrhunskim vinima i rakijama, no zbog velike popularnosti sve se češće na sajmovima može pronaći i vrlo popularni gin. Mladi bračni par iz Mirkovaca, osim likera od meda, proizvode nekoliko vrsta gina - obični, fluorescentni, s klorofilom, morskom soli pa čak i sa šljkokicama.
U proizvodnji popularnog gina okušava se sve više ljudi, no onaj obitelji Babić itekako je drugačiji. Za svoje napore u izgradnji turističkih sadržaja Jelena i Velimir Babić dobili su i niz priznanje među kojima je i ovogodišnji Suncokret ruralnog turizma.
- Mi smo ga oplemenili sa šljokicama, sa sastojcima koji svijetle u mraku, sa raznim dodacima koji su svi na prirodnoj bazi, pokušavamo zadržarti tu našu priču s prirodnim proizvodima i sa prirodnom sirovinom, kaže Jelena Babić.
Jer počelo je s medom koji je baza njihovim likerima - i jedan od sastojaka gina. Sve rade sami - od destilacije do točenja i pakiranja.
- To mora biti kvalitetan alkohol. To se radi od 96 posto alkohola, ubacujemo i dio destilata meda u gin. Svi sastojci moraju biti ekstremno kvalitetni, dodaje Velimir Babić.
Sastojke se trude nabavljati lokalno. Rogač je sa Šolte, višnja iz Vinkovaca, samo su šljokice iz SAD-a.
Liker s ljutom papričicom, gin sa šljokicama ili klorofilom samo su dio zamisli koje su im priskrbile niz nagrada - primjerice zlatna medalja u Tuzli za medicu i za chilabello.
Recept za dobar kuhani gin
Jedna od značajnijih nagrada je i brončana povelja Suncokreta turizma u kategoriji craft turizma. Novih je planova mnogo, no zasad nam otkrivaju samo recept za dobar kuhani gin.
- Kuhani gin se radi da se u soku od jabuke, prokuhaju začini, dodatno se direktno gin u čašu, prelije sokom i to je to, vrlo jednostavno, objašnjava Jelena.
A najvažniji sastojak, kako kažu, ljubav je prema onome što rade.