Splitska humanitarna večer za djecu iz Ukrajine

11.04.2022.

14:20

Autor: K.D./HRT/IMS

Donatorska večer za djecu iz Ukrajine

Donatorska večer za djecu iz Ukrajine

Foto: HTV / HRT

Već mjesec i pol dana traje ruska invazija na Ukrajinu, a unatoč pregovorima još uvijek se ne nazire kraj. U međuvremenu su Ukrajinu napustile kolone izbjeglica, a dio njih je stigao i kod nas – prema posljednjim informacijama u Hrvatskoj ih je zasad 12.600.

Dvije tisuće njih svoje su utočište pronašli u Splitu, a tim je povodom organizirana humanitarna večer posvećena djeci Ukrajine.

- Prva ideja bila je napraviti izložbu ukrajinske umjetnice Oksane Hehedysh koja je tu doselila prije tri godine. Ona je naslikala dosta domoljubnih slika, sve su slike bile majke s djecom. Predložili smo da negdje pokažemo te slike, a našoj maloj ideji priključila se HULU (Hrvatska udruga likovnih umjetnika) – Vice Tomašević je odabrao najbolje umjetnike koji su se jako brzo odazvali i donirali svoje radove. Želimo pomoći ljudima koji su doselili tu. Otvorili smo račun za humanitarne svrhe i prikupljamo sredstva, pružamo informacije, organiziramo tečajeve za djecu i pomažemo im s učenjem jezika, rekla je predsjednica udruge „Cvit“.

Izbjeglicama na splitskom području, napominje, trenutno je najpotrebnija podrška.

- I potrebno je da im se ta ruka podrške pruži na bilo koji način. Nije im potrebna odjeća ni hrana, nego dobro srce koje ih odvede u policiju i kaže im što da rade. Potrebna su im i druženja.

- Napravili smo grupe „Cvit HR“ na Viberu, WhatsApp-u, Telegramu putem kojih pomažemo oko zapošljavanja. Također smo napravili i aplikaciju „Split for Ukraine“, gdje prikupljamo podatke o dugoročnom najmu. No, svi se ipak žele vratiti u domovinu, rekla je predsjednica udruge.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!