Obitelj iz Zaporižja presretna u Novskoj, vjeruju u bolje sutra

09.04.2022.

07:19

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Presretni u Novskoj

Presretni u Novskoj

Foto: Dnevnik / HRT

Ravnateljica osnovne škole u Novskoj učinila je sve da se tri ukrajinske obitelji osjećaju dobro u Hrvatskoj. Ponudili su im i opremili tri učiteljska stana. Djeca su u školi, neki u vrtiću, a odraslima se intenzivno traži posao. 

- Znate, teta, Artem nas je naučio njihov pozdrav 'Slava Ukrajini'. A mi njega učimo hrvatski, nogomet - hvale se u 3. razredu osnovne škole u Novskoj.

I učiteljica Ivana Jakubek se morala prilagoditi. U sporazumijevanju se, kaže - najčešće koriste 'google prevoditeljem'.

Sa sestrom i majkom sada živi u jednom od učiteljskih stanova. Lijepo im je, ali osjećaji su im pomiješani. Artem govori kako su tu došli kako bi zaboravili rat.

U Zaporižju su im ostali otac i suprug, rodbina. Teško im je čitati vijesti. Ne znaju što nosi novi dan. Alina planira pohađati tečaj na kojem će učiti o filozofiji rata i mira, kako održati mir.

Mama Olena dodaje kako joj se u Novskoj jako sviđa: "Ljudi su dragi, grad je miran, nebo vedro". A Antonija ima je kao druga majka, dodaje - misleći na ravnateljicu škole.

- Za sve skrbimo, sve što njima treba. Od zdravstvene zaštite, stvari vezanih za školu... Meni osobno javljaju za sve što im treba i daljemo sve od sebe da imaju sve i osjećaju će ugodno, kaže Antonija Mirosavljević, ravnateljica OŠ Novska.

Osnovnoškolce je upisala u školu, a malu Emiliju u vrtić. U grupi, kaže odgojiteljica Višnja Vičić - Emilija odlično napreduje. Išla je u vrtić u Ukrajini šest mjeseci, tako da joj je ovdje donekle olakšan proces prilagodbe.

Emilijina majka Olja presretna je zbog stana i pružene prilike da malena ne osjeti strahote rata. Njezini roditelji, suprug i njegovi roditelji ostali su u Ukrajini.

Kad god mogu, komuniciraju s njima putem društvenih mreža. Boje se, zahvaljuju Novskoj, Antoniji, vjeruju u bolje sutra, jer, kažu, drugu opciju nemaju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!