Spor oko svinjogojske farme u Kupinečkom Kraljevcu

11.10.2022.

07:00

Autor: Josip Gavranović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Carsten Rehder / DPA

Stanovnici Kupinečkog Kraljevca, južnog zagrebačkog naselja, ustali su protiv izgradnje svinjogojske farme koja bi se trebala smjestiti u njihovu naselju. Problematična im je lokacija za koju je investitor zatražio dozvolu, jer se radi o zemljištu koje graniči s prostorom za koji tvrde da ima potencijal postati javni i društveni centar naselja.

Stanovnici Kupinečkog Kraljevca ostali su iznenađeni kada su doznali kako se u njihovom kraju planira izgradnja farme svinja. Do službenih informacija teško dolaze, no da se nešto priprema, kažu, dalo se naslutiti iz nejasnih odgovora koje dobivaju od gradskih službi.    


- To je nezamislivo što se događa, mi to ne možemo i nećemo prihvatiti. Ići ćemo s građanskom inicijativom protiv toga i na sve moguće načine da se to ne dogodi, kaže Dragutin Ašperger iz Kupinečkog Kraljevca.


Zbog nastale situacije održani su sastanci triju mjesnih odbora. Nitko nije bio obaviješten o budućim planovima. Jedinu informaciju koji imaju kažu jest činjenica da je grad Zagreb izdao potvrdu o opravdanosti projekta na zahtjev ministarstva poljoprivrede.


Potpredsjednica MO Kupinečki Kraljevec 1 Ivana Pogačić navodi da se radi o državnom zemljištu.


- To je državna zemlja koja je dana na raspolaganje gradskim vlastima, radi se o zakupu približno 150 tisuća četvornih metara od strane jednog investitora i 350 tisuća četvornih metara od strane dugog investitora, problem je što se sada traži 40 tisuća četvornih metara za svinjogojsku farmu, a cijeli dio je obilježen s pola milijuna kvadrata, kaže.


Lokalno stanovništvo u nekoliko je navrata tražilo pojedina zemljišta u zakup, no njihovi su zahtjevi odbijeni. Neki su i na sudu jer traže povrat imovine. Žele da se njihovo mjesto razvija u drugom smjeru, a na mjestu njiva traže javni sadržaj koji naselju nedostaje. 


Predsjednik mjesnog odbora Kupinečki Kraljevec Centar Mladen Mlinarić ističe da je Kupinečki Kraljevec vrelo izvora pitke vode.


Stanari Kupinečkog kraljevca posljednjih su se godina borili protiv kompostane koju je bivši gradonačelnik Bandić htio graditi protiv njihove volje, a o slučaju svinjogojske farme upitali smo i grad, no odgovor nadležnih službi na upit nismo još dobili. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!