Mara i Josip: Sretni smo jer imamo tri domovine

26.11.2021.

07:35

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/K.D./D.S.

Mara Vitols Hrgetić

Mara Vitols Hrgetić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Mara Vitols Hrgetić, Venezuelanka je latvijskih korijena, a u Venezueli je upoznala Josipa, svog supruga hrvatskih korijena s kojim danas živi u Zagrebu.  

Iako su oboje rođeni i odrasli u Venezueli te su započeli zajednički posao koji je i danas dobro uhodan, radi vlastite sigurnosti i sigurnosti svoje djece, odlučili su odseliti. Umjesto Latvije, odluka je ipak pala na Hrvatsku radi dobre klime i sigurne okoline. 


- Ja sam se odlučila za Hrvatsku, poslije je i suprug došao. Za odgajati mladu obitelj ovo je jako lijepo okruženje. Hrvatska pruža jako puno, mi smo imali samo lijepo iskustvo, priča Mara Vitols Hrgetić


U Hrvatsku su probno došli 2009. na godinu dana, a onda se vratili u Venezuelu kako bi njihova kći završila školu. 


Zatim je došlo vrijeme za trajno preseljenje u Zagreb, koji je pet puta manji od Caracasa u kojem su živjeli do tada. 


Mara kaže kako im je svugdje dobro te da se cijela obitelj dobro prilagodila zagrebačkom načinu života. 


- Mi smo sretni jer imamo tri domovine, i svugdje nam je lijepo. Zagreb je gradić koji ima kvalitetu života metropole. Ovdje se jako lako prilagoditi. Hrvati bi trebali biti svjesni koliko je ovdje lijepo živjeti, pogotovo za mlade obitelji, ističe Mara.


Velika je promotorica hrvatskog gospodarstva, naime Mara je začetnica i inicijatorica jedne međunarodne konferencije i projekta "Meeting G2" koji okuplja poduzetnike iz Hrvatske i inozemstva.

 

- Mi smo ekipa koja to radi, 50 % nas je iz dijaspore, 50 % iz Hrvatske. Ideju smo kopirali, bila sam na takvoj konferenciju u Latviji, svidjelo mi se i kad sam to ispričala rekli su da je to dobra ideja, pokazati mogućnosti u Hrvatskoj, ljude koji su uspjeli u Hrvatskoj i kako su uspjeli. Loše vijesti se brzo šire, ali ove lijepe nisu tako popularne. Mi smo baš htjeli pokazati te primjere, objašnjava Mara. 


Ovogodišnja konferencija bit će sedma po redu u Hrvatskoj, iako manjeg formata nego inače. 


- Naša konferencija je posebna jer ima mogućnost umrežavanja. Ideja je da svaka osoba na samom početku konferenciju ima minutu gdje se može predstaviti i reći koga bi htjela upoznati. Tako se od prvog trenutka mogu identificirati potencijalni suradnici i partneri. Do sada je sudjelovalo oko tisuću osoba, panelisti su uvijek bili uspješni ljudi koji su iz nule uspjeli podignuti tvrtku. Jako smo ponosni na to – to nam je pružilo priliku pronaći jako zanimljive, uspješne i pozitivne priče u Hrvatskoj, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!