Stanko je dobri duh Ploča

14.12.2021.

20:08

Autor: Ivona Zadro/Iva Hren/Odjel Web i multimedija/HRT

Stanko Sršen

Stanko Sršen

Foto: Odjel Web i multimedija / HRT

Stanko Sršen je dobri duh grada Ploča. Tu rečenicu izgovaraju svi stanovnici toga grada. Iako je štićenik Centra za socijalnu skrb, Stanko rado pomaže svojim sugrađanima. Uvijek je dobro raspoložen i nasmijan. 

Više od desetljeća spavao je na trajektu

Dobri duh Ploča obožava trajekte i pomaže osoblju u njihovim svakodnevnim aktivnostima. Kakav se odnos između njih razvio tijekom godina govori i činjenica da je Stanko više od desetljeća spavao upravo na trajektu.

Stanko je naglasio kako je trinaest godina živio na trajektu koji je vozio na relaciji Trpanj - Ploče. Bio je dio tima cijele posade broda.

Pomagao je i konobarima, ali i kuharima. Stanko je čak i vezao trajekt kada je pristao u luku.

Doživio je razne oluje na brodu, ali nikada se nije bojao. Uživao je gledati velike valove.

Stanko voli svima pomagati

Danas Stanku dan započinje ispijanjem jutarnje kave u ranu zoru. Već u pola šest odlazi u Lučku kapetaniju Ploče da promijeni datum na kalendaru.

Zatim odlazi po novine koje raznosi po pločanskim kafićima. Kako i sam ima poteškoća, nasmijani Stanko voli pomagati i udruzi "Radost", koja okuplja djecu s teškoćama u razvoju.

Stanko dolazi u udrugu, te zajedno s djecom crta brodove i automobile. Naglasio je da ga to ispunjava i čini radosnim. 

Teška prometna nesreća

- Stanko je stvarno dobri duh našeg grada, voli djecu, ma voli sve ljude, kazala je njegova skrbnica Jadranka Bušurelo iz Centra za socijalnu skrb.

Dodala je kako je Stanko imao tešku prometnu nesreću ove godine, ali se dobro oporavio.

- Pomogli smo mu svi. Prvo je bio u bolnici, zatim smo ga smjestili u ustanovu, jer se nije mogao sam o sebi skrbiti. Nakon što se oporavio, mještani su zajedno s institucijama Stanku obnovili stan, dodala je Stankova skrbnica.

Veliki zaljubljenik u nogomet

Stanko je veliki zaljubljenik u nogomet. Navija za splitski Hajduk, ali i prati utakmice hrvatske nogometne reprezentacije. Stanko pomaže i igračima Nogometnog kluba Jadran iz Ploča. Njihov je vjerni navijač.

- On je uvijek tu s nama. Drago mi je što možemo s ponosom reći da je on jedan pravi član našeg kluba, rekao je direktor NK Jadran Luka Ploče Petrit Dulaj.

Stanko je poznat ne samo u Pločama, već diljem Dalmacije.

- Ako kojim slučajem Stanko ne dođe s nama na neko gostovanje, primjerice u Zadar, svi pitaju gdje je Stanko, dodao je Dulaj.

Stanku komplimenti gode i uživa u njima. Vidi se da voli Ploče, a Pločani i dalje uživaju u ljubavi i pažnji svog dobrog duha grada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!