Nebojša Buđanovac je dobri duh Varaždina

10.04.2021.

07:00

Autor: Paula Poljak-Morandini/Dobro jutro, Hrvatska

Nebojša Buđanovac

Nebojša Buđanovac

Foto: HTV / HRT

Kada je čovjek vrijedan i kreativan onda je teško nabrojati čime se sve bavi. On je socijalni pedagog, pisac i dreser pasa. Nebojša Buđanovac istinski je "dobri duh Varaždina". To što je ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije, prirodni je nastavak njegova dugogodišnjeg volontiranja te vođenja Tima za krizna stanja i edukacija za pomaganja ljudima u nevolji. 

- U principu sam otkrio da je to zbilja nešto što dobro radim. Te krizne intervecije su me zapravo dovele i do ovog posla kojeg sad radim. I moram priznati - stvarno mi je to najbolji posao kojeg sam ikad radio. Ne bih ga mijenjao ni za šta. To vam je stil života, to vam nije samo posao, kaže Nebojša Buđanović.

- Kad neko ima neku situaciju, suicidalna stanja ili nekakve druge situacije koje se moraju rješavati te razgovorom, psihološkim putem, onda nas zovu. Osim toga, tim se bavi edukacijom, prevencijom kriznih situacija itd. Jako puno držimo i predavanja na temu 'kako spriječiti suicid', 'kako reagirati u nekoj kriznoj situaciji', dodaje. Način je to Nebojšina života već dva desetljeća jer krizne situacije na pitaju za radno vrijeme ili doba dana.

Škola za heroje, povezivanje s ljudima

Pokreću i program 'Škola za heroje', gdje će mlade volontere podučavati osnovama ponašanja u kriznim situacijama. Od 2005. do 2018. Nebojša je vodio Udrugu 'Anđeli čuvari'. Spasio je od suicida 115 ljudi. Uspješno pomaže mladima da prebrode različite krize tijekom adolescencije, depresiju... No u koronakrizi, kaže, raširio se osjećaj straha, ugroženosti...

- Jako je važno snaći se u komunikaciji s osobom koja je u nevolji - ostati smiren, pribran i pokušati smiriti drugu osobu. Ako je to nemoguće, onda je pokušati dovesti barem do nekog stanja u kojemu bi bila manje izložena realnoj opasnosti. Jako je važno povezati se sa čovjekom, ne ići prema 'programu', nego shvatiti koje su prave potrebe te osobe, objašnjava. 

Poplave, potresi, pandemija, ovaj tim u svim kriznim situacijama pruža psihosocijalnu pomoć. Sudjelovali su u organizaciji i dostavi besplatnih toplih obroka starima i nemoćnima diljem županije. Zbog toga su dobili državnu nagradu za humanitarni rad u 2020-oj. Predrag Makaj s Nebojšom surađuje od 2010.

- S obzirom da se tako dugo znamo niti ne moramo nešto posebno planirati ili uhodavati se. Više manje, sve znamo odmah - tko na koji način funkcionira, čije je koje područje i tako sve jednostavnije i brže funkcionira, priča Predrag. Kako biti smiren i pun razumijevanja, Nebojša je naučio od roditelja. Majka mu je, naime, bila odgojiteljica, a otac ravnatelj u kazneno-popravnom domu Lepoglava.

Roditelji kao uzor 

- Ja sam zapravo cijelo vrijeme bio, na neki način, naučen na to da je njihov posao takav i da mi u stvari nemamo normalan život. Puno nam se puta dogodilo da otac usred godišnjeg odmora mora rješavati kriznu siutuaciju u KP domu. To je normalno za takvo radno mjesto. Tako smo se i ja i brat naučili reagirati i u takvim situacijama postupati najsmirenije moguće. Imali smo jako dobar uzor u svojim roditeljima, kaže Nebojša i dodaje kako je i njegov sin od njega naučio ostati smiren u krizama.

Igranje šaha sa sinom Natanielom jedan je od omiljenih načina opuštanja od stresnog posla. Obožava čitati, ponajprije fantasy te literaturu o vojnoj povijesti, koja ga posebno zanima. Njihov je dom riznica prekrasnih hobija. Od 2003. do 2013. preveo je Nebojša 180 knjiga s engleskog te još petnaestak na engleski jezik. Ovaj svestrani čovjek i piše knjige različitih žanrova. Šesta mu je, biografska, upravo na čitanju.

Od ranog djetinjstva izrađuje makete aviona pa je njegova zbirka letećih ljepotana doista impresivna. Taman kad pomislimo da je priči kraj - doznamo da se bavi i streljaštvom te da je u Hrvatsku doveo 'kenjutsu' drevnu japansku borilačku vještinu. Posjeduje i izvornu katanu, koju je jedan od posljednjih japanskih majstora zanata izrađivao šest mjeseci.

Posebna ljubav prema psima 

Gotovo za sve čime se bavi od najranijih dana zahvaljuje deset godina starijem bratu Aleksandru, koji je, nažalost, preminuo. Zaslužan je on i za posebnu ljubav koju gaji prema psima. Logan, Mini i Rambo ispunjavaju svaki kutak doma. Ima irskog vučjeg hrta, meltezericu i morkija. Dosad je imao 44 psa. I njima je napisao knjigu koja'Moji krzneni ljubimci'.

Prvi irski vučji hrt Šon spasio mu je život. No u njihovu domu psi nisu jedini ljubimci. U terarijima samozatajno drijemaju dva pitona, nedaleko je i zec. A Nataniel ima još iguanu i papigu - od najranijih dana zna da je prirodoslovlje njegova profesionalna sudbina. Taj 16-godišnji učenik prirodoslovne gimnazije oduvijek je imao potpunu podršku za svoje brojne interese. Dva mjeseca prije pandemije dobio je kameru i povremeno slikao ptice. U nepunih godinu dana fotografirao je tako 3500 ptica, ukupno 115 vrsta, i prvi 'uhvatio' plamenca na Vranskom jezeru. Trenutno piše priručnik i vodi stranicu 'croatianbirds'.

Nebojša ne gleda život kroz ružičaste naočale, zbog svojeg je posla veoma realan. No iskorištavajući svaki trenutak za stvaranje novih vrijednosti optimizmom oplemenjuje svijet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!