Stariji i bolesni ostaju bez pomoći, što će država napraviti?

17.02.2022.

16:38

Autor: Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Dragica brine o bolesnom Ivanu (79) već tri godine

Dragica brine o bolesnom Ivanu (79) već tri godine

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zagorske gerontodomaćice s nestrpljenjem očekuju raspisivanje novog natječaja za brigu o svojim sugrađanima - "Zaželi 3". U iščekivanju tog poteza države, 55 žena se u sklopu projekta "Mi pomažemo starijima" školovalo i za kuharice i dadilje. Gerontodomaćica Dragica već se treću godinu brine da gospodinu Ivanu ništa ne nedostaje. U njegovu kuću dolazi dva puta na tjedan. 


 - U kući sve klasika, od pospremanja, pomoć oko kuhanja, pripremam mu drva, donosim mu drva, kazala je gerontodomaćica Dragica Mešnjak.

Sedamdesetdevetogodišnji Ivan je onkološki bolesnik i potrebna mu je pomoć.

- Zamislite koliko to meni treba, oko nabave hrane, zatim uputnice, nabave lijekova, ali i odlaska liječniku, naglasio je Ivan Bunčec iz Zaboka.

Još je mjesec dana do završetka projekta Zaželi 2, kojim je država uz pomoć europskoga novca zaposlila gerontodomaćice. Što će biti nakon toga?

- Mi smo imali situaciju da smo imali pauzu, od prve do druge faze projekta, od devet mjeseci, a korisnici nam nisu mlađi i snažniji već sve stariji i nemoćniji, poručila je koordinatorica projekta MIPOS u GCK Zabok Tina Herceg.

Za to vrijeme gerontodomaćice su se i dalje brinule o korisnicima. 

- Previše smo se sprijateljili, mi smo kao obitelj, rekla je gerontodomaćica Dragica Mešnjak.

I ne samo to. U sklopu EU projekta kojemu je nositelj Grad Zabok, a koji se zove MIPOS 2, školovale su se za kuharice i dadilje.

- Ovaj posao je nešto najljepše što mi se u životu dogodilo, jer pomažem starijim ljudima kojima je potrebna pomoć, kazala je gerontodomaćica iz Oroslavja Ivana Ferdelja.

- 31. ožujka koordinatorima i 53 pripadnice završava formalno radni odnos i samim time prestaje skrb o korisnicima, poručila je voditeljica projekta MIPOS 2 Valentina Đurek.

Žene su spremne, potreba zapošljavanja postoji, trenutačno je 343 korisnika poput gospodina Ivana. Na potezu je država.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!