15:55 / 14.09.2021.

Autor: Karmen Šore/More/V.M./HRT

Starograđani oživjeli Petra Hektorovića

Starograđani oživjeli Petra Hektorovića

Starograđani oživjeli Petra Hektorovića

Foto: More / HRT

Stari Grad na otoku Hvaru ovo je ljeto gostima, ali i domaćima, ponudio novu atrakciju - oživljavanje lika, djela i vremena Petra Hektorovića.

Kako su Starograđani oživjeli svojeg velikog renesansnog pjesnika i graditelja provjerila je ekipa emisije More:

- Ljudi imaju priliku upoznati se s baštinom našeg grada na sasvim drugačiji način ulazeći u Hektorovićevo doba i saznajući dosad nepoznate činjenice o životu naše najpoznatije povijesne figure, kaže Jakša Damjanić, direktor TZ Stari Grad.


Klaudija Gamulin od ovoga ljeta ima licencu story telling vodiča a turiste dočekuje ispred Hektorovićevog doma. Goste potom vodi u Tvrdalj i glasoviti ribnjak izgrađen po principima četiri elementa - vode, vatre, zemlje i zraka, ukrašen natpisima uklesanim u kamenu koji su ujedno i temelj njegove životne filozofije. 


- Ti stihovi zapravo čine Tvrdalj kamenom knjigom čiji stihovi lete u vječnost a poruka nikad ne gubi na snazi. Toliko su mu bili bitni da je u oporuci naveo da natpisi uklesani u kamenu smiju biti jedina dekoracija ovog zdanja a ljepota Tvrdalja je upravo u toj jednostavnosti, objašnjava Klaudija.

Klaudija Gamulin i Petar Hektorović

Klaudija Gamulin i Petar Hektorović

Foto: More / HRT

Odvodi ih potom do crkve koju je Hektorović po svojim nacrtima dao izgraditi nakon vremena kuge, prvog hvarskog hostela te do mjesta gdje je pokopan. Grobnice više nema ali ostala je oporuka, rješavanje koje je dovelo do najduže parnice u povijesti hvarske komune, trajala je, kažu knjige, gotovo 3 stoljeća.


- Događalo se da su uglavnom muškarci upravljali tim oporukama iz prostog razloga jer su jedino muškarci bili ti koji su bili pismeni a oni su najčešće radili u svoju korist a na štetu ženskih nasljednica. Hektorović je imao samo ženske nasljednika stoga je bio toliko pametan da je u oporuci naveo četiri izvršitelja koja su morala štiti interese ženskih nasljednica, ističe Klaudija.


Ispriča im Klaudija još kako je Tintoretto naslikao oltarnu sliku s Hektorovićevim likom i još mnoge nepoznate detalje iz njegovog života, a priča se završava pored broda usidrenog u "starogrojskoj vali" gdje se na replici broda iz filma Ribanje i ribarsko prigovaranje odvija i igrana scena.


Na naš ponos svakako može biti ovaj mentalni suvenir koji će turisti odnijeti sa sobom vraćajući ponekad slike i doživljaje ove oživljene povijesti.


Dodajmo da film Ribanje i ribarsko prigovaranje Milana Trenca, temeljen na istoimenom djelu Petra Hektorovića te ovjenčan trima Zlatnim arenama 2020. godine, prikazujemo u četvrtak, 23. rujna, u 21 sat na Drugom programu HTV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!