I ove će godine purica biti dio tradicionalnog blagdanskog stola. Potražnja je odavno mnogo veća od domaće proizvodnje, koja na godinu iznosi oko 10 tisuća tona puretine, a uveze se više od 7 tisuća tona.
23.12.2024.
19:48
Autor: Ružica Divac Borovečki/V.K./Dnevnik/HRT
I ove će godine purica biti dio tradicionalnog blagdanskog stola. Potražnja je odavno mnogo veća od domaće proizvodnje, koja na godinu iznosi oko 10 tisuća tona puretine, a uveze se više od 7 tisuća tona.
Za zaštićenim zagorskim puranom pomama je još veća, dva certificirana proizvođača svoje su zalihe unaprijed prodala još prije pola godine.
Idilični prizor zagorskog dvorišta punog purana daleko je iza nas.
- Dosta kupaca je preuzelo robu pa je klaonica u fazi čišćenja i pospremanja, rekao je Boris Vrhovski, uzgajivač iz Đurmanca.
Važu se posljednji primjerci. Kilogram purice 15 eura. Puran pak oduvijek vrijedi manje - 13 eura za kilogram.
- Nije se pitalo za cijenu, bilo je više problem količine nego cijene, istaknuo je.
I da je plaćate suhim zlatom, zagorskih purica sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla više nema.
Božićni blagdani za ovu su proizvođačicu najužurbaniji dio godine.
- Imamo jako puno posla, treba isporučiti svu robu, situacija je napeta, istaknula je Tihana Forjan, uzgajivačica iz Jesenja.
Kilogram purice ovdje je 11 eura, a purana 10 - sve rezervirano i prodano unaprijed.
- Stalno zvoni telefon, traži se purica pa i puran više, ali nemamo ih toliko i nažalost moramo odbijati ljude, naglašava.
I na zabočkoj tržnici građani su pokušavali kupiti zagorsku puricu, ali uglavnom neuspješno.
- Nema! Ima krumpira, povrća voća. Purica slabo, govori Vera, prodavačica iz Donje Stubice.
Zanimljiva situacija - potražnja nikad veća, a broj domaćih proizvođača prošle godine smanjio se za 15 posto.
- Nažalost, broj proizvođača u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u našoj Krapinsko-zagorskoj županiji je u opadanju, rekla je Janja Kantolić, direktorica HGK, Komora Krapina.
- Idemo u još veće poticaje, da motiviramo poljoprivredne proizvođače, da povećamo proizvodnju. Cilj nam je duplo, znači 100 posto povećati proizvodnju sljedeće 2 do 3 godine, naglasio je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.
Gurmani znaju da je za uzgoj pravog zagorskog purana potrebno čak 10 mjeseci i veliko dvorište. Proizvodnja je zahtjevna, no prodaja zajamčena. Jer što je blagdanski stol bez purice?
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora