Jeste li znali da je današnji datum - 14. veljače - dan kada počinju radovi u vrtu?
U emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” gostovala je prof. Željka Tolić, voditeljica obrazovanja odraslih i praktikuma povrćarstva u Agronomskoj školi.
- Naša škola prepoznata je u zadnjih deset godina kao strukovna škola u Gradu Zagrebu koja se bavi poljoprivredom. Proizvodimo sve - od povrća, cvijeća, voća, vinove loze… Ono što je novo, to je uzgoj gljiva bukovača, a sve zahvaljujući timskom radu Agronomske škole Zagreb i našem ravnatelju koji je u našoj struci i prepoznaje potrebe učenika, rekla je.
Prof. Željka Tolić, voditeljica obrazovanja odraslih i praktikuma povrćarstva u Agronomskoj školi
Foto: HTV / HRT
Što je najvažnije prilikom uzgoja svih kultura?
- Najvažnije je voljeti. Evo, danas nam je sveti Valentin, svetac mladosti i ljubavi. Svetac koji otključava vrata vrta. Znači, mi već možemo krenuti u proljetne radove. Naravno, ako nam vremenske prilike ostanu ovakve kakve jesu, govori Tolić.
Dodaje da smo svaki dan svjedoci globalnog zatopljenja i klimatskih izazova.
- Ono što konkretno za povrćarstvo mogu reći jest da se moramo prilagođavati. Budućnost su zaštićeni prostori. Jer u tim prostorima, uz današnju modernu tehnologiju, možemo stvoriti uvjete idealne za uzgoj. Vani je već to druga priča. Ovisni smo o klimatskim promjenama, govori.
Zbog globalnog zatopljenja i u povrćarstvu se treba prilagođavati
- Mi imamo pet plastenika. Imamo plastenik za uzgoj presadnica u kojem već 20 godina uspješno radimo s našim učenicima. Imamo hidroponski uzgoj povrća, to je moderna tehnologija uzgoja povrća. Imamo uzgoj povrća na stalnom mjestu i ukupno imamo pet plastenika i jako puno praktikuma, ističe profesorica Tolić.
- Kad sam ja išla u poljoprivrednu školu, od svojih sam profesora čula da nema uzgoja povrća bez tla. Ja to danas ne mogu reći. Danas imate uspješnu povrćarsku proizvodnju bez tla, gdje možete dobiti visoke i kvalitetne prinose. Ali, ono što nam treba biti cilj je hrana, hrana i hrana. To je ono što mi naše učenike svakodnevno educiramo, o pravilnoj prehrani. Da bi imali pravilnu prehranu, važno je imati dobar vrt, ističe.
U emisiji su gostovale i prof. Antonela Gelenđir te maturantica Matea Talan
Foto: HTV / HRT
‘Od sjemena i sadnica sve počinje’
U emisiji su gostovale i prof.
Antonela Gelenđir te maturantica
Matea Talan koje su presađivale celer, peršin i ukrasne biljke i podijelile s gledateljima neke savjete.
- Od sjemena i sadnica sve počinje. Ako sjeme i sadnica nisu kvalitetni, neće biti kvalitetna ni biljka, kako ukrasna biljka, tako ni povrtne kulture. Ukrasne biljke, ako nemaju kvalitetnu pripremu i dobar supstrat, neće cvasti kako treba. I kod maćuhice i kod jaglaca je to bitno. Bitan je supstrat, ali i sama zemlja u koju je sadite. Tijekom uzgoja je bitno pratiti pažnje na njegu i na zalijevanje, poručuje Antonela.
- Još u osnovnoj školi sam voljela biologiju, voljela sam bilje, zanimalo me to. To me dovelo do Agronomske škole u Zagrebu gdje se ta ljubav još povećala, uz profesore, rad i različite aktivnosti, rekla je Matea.
Što raditi u veljači u vrtu?
Foto: HTV / HRT
Profesorica Tolić vodi i obrazovanje odraslih u školi.
- Mi kroz obrazovanje imamo prekvalifikacije na sva zanimanja koja imamo u redovnom sustavu te imamo osposobljavanja i radionice. Već sad početkom trećeg mjeseca, prvi ili drugi vikend (ovisni smo o vremenskim prilikama) imamo radionicu rezidbe voćaka, što već tradicionalno u školi radimo dugi niz godina. A za 16. ožujka mogu najaviti radionicu iz povrćarstva, gdje ćemo imati sjetvu i pikiranje presadnica, ističe Tolić.
- U školi imamo preko 400 učenika, imamo praktičnu nastavu i imamo idealne uvjete. Iako smo u Gradu Zagrebu gdje se ne očekuje stotinu hektara zemlje, mi ih imamo dovoljno, od povišenih gredica, plastenika, otvorenih površina, voćnjaka, vinograda, agroturizma… Pokriveni smo sa svim tehnologijama, rekla je.
S upisom, kaže, nemaju problema.
- Mi nikada nemamo problema s upisima. Antonela je moja bivša učenica i drago mi je da je danas moja kolegica. Matea će biti to isto za nekih 5-6 godina. Imamo stalni kontakt s našim bivšim učenicima i njihove povratne informacije. Tako da smo sretni koliko imamo uspješnih učenika, zaključuje profesorica Tolić za kraj.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!