Strani policajci na našoj obali brinu o svojim sunarodnjacima

09.07.2022.

16:17

Autor: Ivana Nežić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Strani policajci

Strani policajci

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Događaji poput Ultre pokazuju da, iako se u Hrvatskoj turisti osjećaju sigurno, dobro dođe i prisutnost stranih policajaca na našoj obali. "Dečki u plavom" iz sedam inozemnih zemalja tako i ove godine, u sklopu projekta "Sigurna turistička destinacija", brinu se o svojim sunarodnjacima. Ekipa HRT-a provela je s njima vrijeme u ophodnji u najturističkijem gradu u Hrvatskoj - Rovinju.

Kako bi godišnji odmor protekao mirno i bezbrižno, rame uz rame s hrvatskim je kolegom i Lorenzo. U ovom projektu sudjeluje već četiri godine.

- U oba slučaja, moto i naše i vaše policije je isti - "na usluzi građanima". Jednako se odnosimo i prema ovom programu, i naravno vrlo mi je važna suradnja s ostalim policijama članica EU-a zbog osobnog profesionalnog rasta, naglasio je Lorenzo Scardacchi, talijanski policajac.

Često je jezična barijera velik problem. Projekt se provodi već 12 godina. Osim turistima, velika su pomoć i hrvatskim kolegama.

- Turisti pokazuju oduševljenje s tim projektom i s tom komunikacijom. Nama je znatno olakšan posao i komunikacija s turistima, istaknuo je Ivica Matan, voditelj sektora PP Rovinj-Rovigno.

Iako nemaju ovlasti kao hrvatska policija...

- On nam najčešće pomaže kao komunikacijska spona između talijanskih turista i nas. Osim toga, on brine o sigurnosti cestovnog prometa te svi zajedno radimo na tome da se gosti u Rovinju i okolici osjećaju sigurno, rekao je Branko Ivan Bestulić, načelnik PP Rovinj-Rovigno.

Lorenzo je samo 1 od ukupno 16 stranih policajaca koji ove godine borave u Istri. Od početka projekta u Lijepoj Našoj bilo ih je više od 900 iz 20 zemalja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!