Suša prepolovila urod buča, ali ulje ostaje vrhunske kvalitete

10.09.2025.

07:05

Autor: Jasmina Grbavec/E.D./Dnevnik/HRT

U tijeku je berba buča na sjeveru zemlje. Preradom koštica dobit će se nutritivno bogato bučino ulje koje kvalitetom osvaja europska pa i svjetska odličja. No, zbog dugotrajne suše urod će biti slabiji i do 50 posto.

 Dok se na jednoj njivi tek pripremaju buče za berbu, na drugoj se parceli kombajniraju dozreli plodovi. Matija Peharda iz Donje Ladanje veselio se berbi, no suša je učinila svoje.

- Dok su cvale, dok su se vezale tikvice onda je bila velika suša i temperature i tikvice su jednostavno padale s cvijeta, sa stabljike, kazao je Peharda.

U dobrim godinama postižu se rekordni prinosi, međutim zbog klimatskih ekstrema ove je sezone urod koštica prepolovljen.

- Inače su negdje od 1500-2000 kilograma na godinu, a ove godine ćemo vidjeti možda na pola, možda 1000. Slaba je godina bila, dodao je.

Patrčevići su je zajedno s kooperantima posijali na 200-njak hektara i unatoč povoljnim uvjetima proljetne sjetve, jesen ih je obeshrabrila.

- Praktički nismo imali kiše od četvrtog mjeseca pa do sada i sada što pada je ništa. Svake godine je sve teže i teže. kazao je Matija Patrčević, Strmec Podravski. 

Buča je jedna od najisplativijih ratarskih kultura na sjeveru zemlje zbog koštica koje se prerađuju u ulje. Buči ovo podneblje odgovara i unatoč smanjenom urodu kvaliteta koštice bit će zadovoljavajuća.

- Nije bilo toliko problema sa bolestima, da je bila koja kišica u vrijeme cvatnje i formiranja ploda to bi doprinjelo ali kvaliteta ploda je dobra i nadamo se i očekujemo da će biti dobra uljnost, Mara Bogović, stručna služba pri Ministarstvu poljoprivrede.

U ovoj se obiteljskoj uljari u srcu sezone preradi i do dvije tone bučinih koštica dnevno. Nakon sušenja prolaze proces hladnog odnosno toplog prešanja.

U ovoj se obiteljskoj uljari u srcu sezone preradi i do dvije tone bučinih koštica dnevno. Nakon sušenja prolaze proces hladnog odnosno toplog prešanja.

- Za litru čistog djevičanskog bučinog ulja količina koštica se kreće od dvije kile 20 do tri kile ovisi o kvaliteti, samoj godini, naveo je Danijel Patrčević, Strmec Podravski.

Zbog iznimnih nutritivnih vrijednosti vole mu tepati da je crno tekuće zlato, a o njegovoj kvaliteti dovoljno govore nagrade s međunarodnih natjecanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!