Susret osoba s invaliditetom u Sisku

14.09.2023.

07:01

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/E.P.C/HRT

Koliko je za osobe s invaliditetom važno da se druže najbolje pokazuje njihovo tradicionalno druženje koje je održano u Sisku. Nakon pet godina stanke zbog korone i potresa ponovno su se okupili. Uz ugodne trenutke raspravljali su i o problemima koji ih muče.


Tradicionalnom druženju kod sisačkog Starog grada odazvalo se 110 osoba s invaliditetom, članova 17 udruga iz cijele Hrvatske.


- Svrha tog druženja je da osobe s invaliditetom baš zato, da izađu iz kuće, pogotovo nekon sve te situacije i epidemija. Pretežno u udrugama u Hrvatskoj situacija je jako teška i finincijska i sve manje i manje je u Hrvatskoj ovakvih druženja, rekao je Dren Dobrenić, predsjednik Saveza udruga osoba s invaliditetom Grada Siska. 


Uz socijalni, druženje je i sportskog, natjecateljskog karaktera - Veselim se doći i jako mi je veliko zadovoljstvo da se družim sa prijateljima, kaže Dragica. 


- Kuglanje, pikado, nabaci kolut, odgovara na pitanje što se sve radi.


- Druženje s ljudima i upoznavanje novih ljudi, puno je interesantno i zadovoljstvo je uvijek, rekao je Marijan. 

Rad udruga i problem zapošljavanja osoba s invaliditetom


Puno se razgovaralo i o problemima u financiranju rada udruga, problemu smještaja osoba s invaliditetom i o njihovom zapošljavanju.

- Naše udruge funkcioniraju na principu projekata, pa onda međusobno razmjenjujemo različita iskustva kako raditi i što raditi, ali svakako prije svega dolazi ono najvažnije, socijalizacija i druženje, što je nama najpotrebnije, kazao je Mladen Rajković iz Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

- Zaposliti osobu s invaliditetom je jedan veliki problem za poslodavca. Njemu je lakše platiti određenu kaznu ako ne zaposli određeni postotak osoba s invaliditetom nego uzeti osobu s invaliditetom, rekao je Juraj Putarek, predsjednik Udruge tjelesnih invalida "Ilo", iz Ivanca.

Sve su to problemi na čijem rješavanju kao društvo, zaključeno je na druženju, svi zajedno moramo još puno raditi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!