Sve češće krađe jagoda, proizvođači ih zaštićuju videonadzorom

28.04.2023.

21:18

Autor: Magdalena Šipić/Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/A.S.

Zaštita jagoda videonadzorom

Zaštita jagoda videonadzorom

Foto: Dnevnik / HRT

U srcu smo sezone jagoda. U Čukovcu kod Ludbrega, malenom podravskom mjestu koje nazivaju i selom jagoda, tristotinjak je stanovnika, a čak tridesetak OPG-ova s plantažama tog omiljenog voća. No i njihov se broj smanjuje jer, zbog visokih troškova, mnogi odustaju od uzgoja. Usto, sve su češće krađe pa proizvođači plodove pokušavaju zaštititi i videonadzorom.

Odmah pokraj pruge Varaždin - Koprivnica imanje je gospođe Štefice Horvat. Desetljećima uzgaja jagode, a uskoro počinje berba.

- Očekujem da bude urod nešto bolji nego je bio lani, a dosta ih je uništio mraz, kiša, nemam plastenike imam krila kaj s njima pokrivam, ali to je jako velika muka, rekla je Štefica. 

Osim lošeg vremena, ova umirovljenica muku muči s lopovima. Samo su preskočili ogradu i pobjegli u noć. Pa im je na kraj stala videonadzorom.

- Zato što su mi jako krali jagode, zato što su jako pošteni i neće raditi, a imate i one koje platiš da ti pomognu i još ti kradu, i onda sam se odlučila za videonadzor, objasnila je.

Preprodaja jagoda 

Uložila je u opremu oko tisuću eura i sve nadzire zaštitarska služba. Identičan scenarij i kod Ivana Horvata. Dok su oni prodavali na tržnici lopovi su opustošili plastenike.

- Bila je takva situacija da je jagoda bila prodana. Za dva dana je bila prodana na tržnici u Čakovcu. I još su je reklamirali da je jagoda iz Čukovca, a nitko od nas je nije tamo doveo, kazao je Ivan. 

Poskupjele su im sadnice, repromaterijal, gnojivo, a ono što proizvedu, ukradu im. Pa su se zaštitili sami.

Uskoro jagoda neće ni biti

Cijene su minimalno podignuli jer, kažu ne žele izgubiti kupce. Mjericu prodaju za tri eura, a trgovačkim lancima ne mogu konkurirati.

- Nekad je s Čukovca jagoda išla za Zagreb, a sad iz Zagreba sa skladišta dolazi u Varaždin. Ja mislim da još tri, četiri godine, maksimalno pet i jagoda tu neće biti, rekao je Ivan. 

Nedaćama unatoč Čukovec i dalje nosi epitet " Selo jagoda". Makar ih čuvali kamerama.

U vrgoračkom kraju nema krađe

U vrgoračkom kraju, najpoznatijem u nas po uzgoju jagoda, zasad nemaju problema s krađama. Berba je sve intenzivnija, a baš danas održava se Dan vrgoračkih jagoda. Za Dnevnik HTV-a se javila Magdalena Šipić. 

Vrgorčani su pripremili za svoje posjetitelje pregršt svježe ubranih plodova i zanimljivih sadržaja.

- Pripremili smo proizvode od jagoda, kolača, koktela. Naravno tu su s nama i proizvođači vina. Dakle, jedna manifestacija gdje je jagoda u fokusu, rekao je Milan Franić, predsjednik udruge "Vrgoračke jagode".

Kaže da su zadovoljni urodom, ali da je godina bila zahtjevna po pitanju niskih temperatura.

- Možemo biti zadovoljni, negdje otprilike oko 500 tona ubranih plodova bi trebalo biti na tržištu s naših tridesetak hektara, dodao je.

Istaknuo je da je proizvodnja sve skuplja, posebice repromaterijali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!