Umjesto uživanja i odmora oni su odlučili raditi

09.08.2022.

06:58

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Posao

Posao

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Umjesto uživanja u ljetu i odmora od studentskih obveza, sve se više studenata tijekom ljeta odlučuje raditi. Zaposleno ih je više od 80 tisuća, no čak i njih nedostaje s obzirom na potrebe poslodavaca. Primjerice, samo u Rijeci, Studentski servis na dan objavi i više od 30 oglasa za posao.

Preko riječkog Studentskog servisa radi više od osam i pol tisuća mladih - studenata i maturanata. No ni taj broj ne pokriva potrebe poslodavaca.

Ove godine velika je potražnja za studentima. Mi na dnevnoj bazi imamo od 30 do 40 oglasa, s tim da još više studenata imamo učlanjenih mislim da bi još poslodavci ostajali bez radne snage, kaže rukovoditeljica Studentskog centra Rijeka Ljiljana Badurina.

Minimalna satnica 29,30 kuna, međutim sve je teže doći do radne snage pa poslodavci povećavaju cijenu sata.

Radno ljeto i Alenov je odabir.

- Radim jer to je prilika da steknem praksu, ali naravno i financijski da si pomognem za godinu što dolazi, ipak sad ću biti peta godina pa je ovo dobra prilika. Zadnje tri godine radim na istom mjestu, ali svašta sa radio, najviše skladišne poslove i tome slično, kaže student Alen Abdulahović.

Uz poslove u skladištu i trgovačkim centrima, studenti su najtraženiji u turizmu i ugostiteljstvu, ali i IT sektoru.

- Ono što je Zakonom dobro određeno od 2018. godine je da pored minimalne cijene sata mora se platiti i 50% uvećan rad nedjeljom, blagdanom i noćni rad. To se prije nije poštivalo i to je velika prednost Zakona i što su studenti sad cijenjeni i plaćeni za rad na te dane, ističe Badurina.

Za studente je povećan i porezni limit s 15 tisuća na 24 tisuće kuna i retroaktivno će se primjenjivati za cijelu ovu godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!