"Sveti Duje zaštiti nas"

10.05.2021.

15:12

Autor: Karmen Šore/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Sveti Duje zaštiti nas"

"Sveti Duje zaštiti nas"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

"Sveti Duje zaštiti nas" naziv je izložbe Josipa Botterija Dinija, koja je postavljena u prostorima udruge Prokultura na splitskom Peristilu. 

Riječ je o retrospektivnoj izložbi radova nastalih tijekom 40 godina koje je autor posvetio zaštitniku Splita sv. Dujmu te tradicionalnoj procesiji gradom koja se održava na dan tog sveca.


Izložbu je obišla ekipa Vijesti iz kulture:

Svakoga slikara možemo prepoznati po njegovim bojama kao što čovjeka možemo prepoznati po boji glasa.

Josip Botteri Dini

Iako rođen u Zagrebu, akademski slikar Josip Botteri Dini odgojen je, kaže, pod zvonikom Sv. Duje i u pobožnosti prema njemu. Inspiraciju za svoja djela često pronalazi u sakralnim temama, međutim, Split i njegov zaštitnik motivi su koji dominiraju - zato je izložbu nazvao je 'Sv. Duje zaštiti nas'.


- I Split čezne za zdravljem. Ovo je zaštitni znak našega vremena, i da nas oslobodi i da se vratimo u radost svakodnevlja među obiteljima, građanima, sunarodnjacima, kaže Botteri Dini.


Povjesničarka umjetnosti Vesna Bulić Baketić iz udruge Prokultura ističe da je „Botteri Dini dio grada, tradicije i baštine i idealno se uklapa u razdoblje pred nama."


Na izložbi se može vidjeti četrdeset slika nastalih u četrdeset godina s motivima, kako kaže, tog čovjeka duha i snage koji se žrtvovao za vjeru. No bez obzira na to što je preneseno na platno jedno uvijek ostaje isto i nepromijenjeno.


- Svakoga slikara možemo prepoznati po njegovim bojama kao što čovjeka možemo prepoznati po boji glasa, čak po boji kašlja, nije šala, ali istina je jer sam u jednom velikom mnoštvu ljudi čuo moga pokojnog oca kako je zakašljao. Rekao sam: to je on. Tako da te posebnosti moramo njegovati i u umjetnosti, zaključuje Botteri Dini.


Izložba 'Sveti Duje zaštiti nas' otvorena je do 18. svibnja.

Vesna Bulić Baketić i Josip Botteri Dini

Vesna Bulić Baketić i Josip Botteri Dini

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!