Vrijeme je ninskih šokola, poznate delicije kakve nema nigdje drugdje na svijetu. Tražena je i u prekomorskim zemljama, a potpunu recepturu Ninjani čuvaju kao obiteljsku tajnu.
Tajna receptura
Od glasovitog dalmatinskog pršuta dvostruko je skuplji, iako još nije zaštićen oznakom izvornosti. Izrada ninskog šokola počinje soljenjem svinjske vratine, a onda treba odležati u kvalitetnom crnom vinu.
- Tajna šokola je u začinima. Omjeru začina, vrstama začina i količini koja se posipa po šokolu. Svaka kuća ima jednu svoju malu tajnu - jesu li to omjeri, izostavljanje nekog začina ili dodavanje nekog začina, tvrdi ninski šokolar
Zdenko Stulić.
Po tajnoj recepturi koja se nasljeđuje generacijama, šokol stanovnici ovoga kraja rade jedini na svijetu. Prilika je to i za druženje po ninskim konobama.
- Obično spremamo kobasice ili još neko meso na kominu. Dok se to napravi u vinu i mi pojedemo, nastavljamo dalje raditi, kaže Stulić.
Potražnja veća - cijena veća
Rijetku deliciju traže iz svih krajeva svijeta. Ninjani pozive dobivaju i iz prekomorskih zemalja. Tradicija se prije nekoliko desetljeća čak počela gasiti.
- Onda je turistička zajednica pokrenula inicijativu da se to ponovo promovira. I nakon 20 i nešto godina proizvodnja šokola toliko je narasla da se nikada u povijesti u Ninu toliko nije ni radilo, kao što se radi danas, kaže
Slavko Štulić, predsjednik Udruge ninskih šokolara.
Postiže takav proizvod i dobru tržišnu cijenu, oko 70 eura po kilogramu, ili deset dekagrama - deset eura.
- Puno je skuplji od pršuta, nekako je uvijek u razini paškoga sira, ali vjerojatno će mu za nijansu cijena biti veća, jer je velika potražnja, rekla je
Marija Dejanović, direktorica TZ-a Grada Nina.
Izrađeni šokoli idu na sušenje do ljeta. Osim za stolovima ninskih obitelji, moći će se pronaći još jedino u lokalnim restoranima.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!