Mjesto Topolje ovoga je vikenda bilo pravo odredište za sve ljubitelje baranjske gastronomije. Posjetitelji su od petka mogli uživati u vrhunskoj hrani i zabavi u sklopu 29. Baranjskog bećarca, čiji je dio i četvrti Festival tista.
02.06.2024.
12:24
Autor: Magdalena Jelečević/M.M./Dnevnik/HRT
Mjesto Topolje ovoga je vikenda bilo pravo odredište za sve ljubitelje baranjske gastronomije. Posjetitelji su od petka mogli uživati u vrhunskoj hrani i zabavi u sklopu 29. Baranjskog bećarca, čiji je dio i četvrti Festival tista.
Taške, zavezanci, trganci, samo su neke od tradicionalnih delicija koje su vrijedne ruke pripremale na Festivalu tista.
- Sve je više i više ljudi koji pokazuju da je upravo tijesto gastro brend Baranje, gdje pokazujemo svo bogatstvo naše gastronomije koja je najraznovrsnija i najbogatija u Hrvatskoj, rekao je Mislav Matišić, TZ Osječko-baranjske županije.
I slatke i slane kombinacije mamile su osmijehe. Prema starim receptima, majstorice i majstori tista udružili su snage.
- Mi žene natrgamo i zamijesimo tijesto, a naše bolje, muške polovice skuhaju čorbu, a prije su to Šokice sve same radile, rekla je Ivona Kreko, majstorica tista, DVD Duboševica.
Tražila se i porcija više neizostavnog fiš-paprikaša te graha u ćupu, za čiji je okus ponajprije zaslužna vatra.
Među mnogobrojnim posjetiteljima bilo je i onih koji se prvi put susreću s čarima Baranje.
- Sviđa mi se hrvatska kultura i hrana, odlična je i glazba. Ja sam glazbenik i zbilja sam uživao, rekao je Chris Mostert, Južna Afrika.
Baranjci su ponovno dali recept za pravo šokačko veselje, uz želju posjetitelja - da je takvih, jedinstvenih manifestacija još više.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora