Trajekt Kornati na liniji Valbiska - Merag puni se i u jesenskim danima

09.12.2022.

17:46

Autor: Dajana Kruneš/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Trajekt Kornati

Trajekt Kornati

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Od početka godine Jadrolinijina bijela flota prevezla je više od tri milijuna vozila i jedanaest milijuna putnika. Najprometnije je bilo na linijama prema Braču, Ugljanu i Cresu. Odnedavno je na snazi zimski red plovidbe, ali trajektna pristaništa nisu zamrla. Linijom koja povezuje Krk i Cres zaplovila je i ekipa HRT-a.

Sto metara dug, 18 širok, kapaciteta 600 putnika i 140 vozila. Trajekt Kornati na liniji Valbiska - Merag puni se i u jesenskim danima. Za sigurnu plovidbu odgovorna je deseteročlana posada. Dnevno odrade 10 vožnji. Put traje 20-ak minuta.  

- Naše radno vrijeme je vezano uz red plovidbe, ali i kad smo vezani i na odmoru mi smo stand-by jer postoje izvanredne linije, da li od strane centra, da li od hitne pomoći. Mi smo na brodu uvijek spremni, naglašava Ivan Kraljev, zapovjednik na trajektu Kornati.

Prvi polazak već je u 5 ujutro, posljednji minutu do ponoć. Plovi se tijekom cijele godine. 

- Gužva je posebno u sezoni, koja počinje već od Uskrsa i traje do Svih Svetih. Stalno gužve. Ima tu raznoraznih situacija, konflikta s putnicima, vozačima, ali mi koji smo tu dugo razumijemo i sve riješimo u hodu, govori Jadranko Radolović, prvi časnik palube na trajektu Kornati .

Na ovoj je liniji dosad prevezeno više od milijun putnika i oko 450 tisuća vozila. Jedna je ovo od tri Jadrolinijine rute s najvećim prometom.  

Uz linije prema Braču i Ugljanu. Bijela flota od početka godine prevezla je više od 11 milijuna i 100 tisuća putnika te više od 3 milijuna i 100 tisuća vozila. 

- Organizacija u luci, ukrcaj, iskrcaj, vozni red, sve je kako treba, samo neka se ne pokvare, govori Mladen.

Turistička sezona u odnosu na 2019. bila je za 4,4 % slabija što se tiče prometa putnika, a 6,4% bolja kada je riječ o prevezenim vozilima. 

- Dobro je, vozni red je uvijek OK. Normalno da su ljeti gužve, ali to je ono što svi hoćemo, tako da dobro je, rekla je Marina.

Jadrolinijina flota trenutačno ima 53 broda, a njihova najvažnija uloga je olakšati i poboljšati život na otocima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!