U moru tribunjske luke ležala je tona otpada

16:58 / 24.05.2022.

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Plastika i u ribarskim mrežama

Plastika i u ribarskim mrežama

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Petu godinu zaredom okupili su se ronioci, volonteri i ribari kako bi očistili tribunjski akvatorij. Brigu o okolišu ne prepuštaju slučaju. I starije, i mlađe generacije žele potaknuti na djelovanje i na taj način smanjiti količinu otpada u Jadranskom moru.

Za čišći i ljepši Jadran od jutra su u akciji. Nako svega par minuta zarona- ronioci vade vreće prepune otpada. Gume, boce, sajle - svega ima, kaže ronilac Tomislav Perkov. More je, dodaje - čišće, jer je već bilo nekoliko akcija čišćenja.

Iako je čišće, smeća i dalje ima. U ovoj akciji skupljena je tona otpada koja je ležala u tribunjskoj luci.

- Osim što radimo s ribom, prihvatom, preradom - bitna nam je ekologija. Jer ako mi ne čuvamo naše more, a mi smo ribarska zadruga, kako ćemo druge uvjeriti da upravo to rade, poručila je upraviteljica Ribarske zadruge u Tribunju Mateja Branica.

Ribari se već sedam godina intenzivno brinu o moru. Tijekom ribolova, otpad kupe i skladište pri povratku u luku. Ribar Dalimir Cvitan upozorava kako brod nekada zna doslovno - dva sata ploviti po smeću.

Svaki ribarski brod godišnje izvuče do 10 tona smeća

S morskoga dna svaki brod godišnje izvuče od 5 do 10 tona smeća. Najveća količina je na otvorenom moru, a otpad na našu obalu dolazi iz susjednih, mediteranskih zemalja.

- Istraživanja su pokazala da gotovo 70 - 85% otpada koje dospije u more na kraju završi na morskom dnu i tu ostaje izvan ljudskog dohvata, upozorava znanstveni savjetnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo Pero Tutman.

126-ero učenika iz Vodica i Tribunja dohvatilo se kista i oslikalo morski mural. O ekološkim problemima uče i štite okoliš. Pojedinici i društvo se bude - ali se čekaju institucije. I klasifikacija morskog otpada u posebnu kategoriju čime bi se uvelike utjecalo na njegovo bolje zbrinjavanje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!