U nedjelju u Varaždinu tradicionalna biciklijada

29.05.2023.

13:36

Autor: Vijesti/HRT/T.S.

Biciklijada je besplatna

Biciklijada je besplatna

Foto: HTV / HRT

Svjetski dan bicikla - u Varaždinu će obilježiti već tradicionalnom 22. Varaždinskom biciklijadom. Kako bi što više građana uključili u sportske aktivnosti, biciklijada je besplatna, pod pokroviteljstvom Grada. U suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Grada Varaždina te Društvom za zaštitu od dijabetesa, Biciklističkim klubom ASI i Policijskom upravom, biciklijada starta u nedjelju, 3. lipnja. Uz to, mjerit će se tlak i razina šećera u krvi, a zatim će se održati natjecanje djece u vožnji spretnosti.  

 - Ruta same biciklijade nije komplicirana, kružnog je karaktera, dužine 18 kilometara. Nema nikakvih uspona, tako da je zapravo prilagođena za djecu od nekakve vrtićke dobi, nekakvih četiri pet godina pa do osoba starijih životnih dobi. Što se pokazalo i prethodnih godina da su je svi uspjeli bez problema svladati. I upravo zbog toga nosi epitet obiteljske biciklijade, objašnjava Anica Sitar, stručna suradnica Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

Okupljanje sudionika i sami start utrke će biti na Kapucinskom trgu, a dobrodošli su i roditelji s djecom.

- Moram napomenuti samo dio sigurnosti da djeca do 16 godina obavezno moraju imati zaštitnu kacigu. Preporuka je da dijete od četiri godine pa na dalje može bez problema odvoziti biciklijadu. A također roditelji koji imaju mlađu djecu, mogu bez problema voziti svoje dijete iza na sjedalici, pojašnjava Janko Gušić, predsjednik Brdsko-biciklističkog kluba ASI.

 Miroslav Marković, varaždinski dogradonačelnik objašnjava zašto su sportski događaji ovakvog karaktera važni za građane. 

- Da postepeno mijenjamo navike naših sugrađana, da što manje koriste automobil, da što više koriste biciklizam, da što više pješače i voze bicikl, a što manje koriste osobni automobil. pogotovo kad se sami voze. Jer to je gubitak resursa ogroman. I sami znate i vidite trendove u Europi i u svijetu da je stvarno okretanje zelenom, okretanje biciklizmu i svemu onome što vodi zdravom načinu života, zaključuje Marković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!