U Pučkoj kuhinji održano prvo nacionalno gastro natjecanje

21.11.2021.

17:04

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

U Pučkoj kuhinji održano prvo nacionalno gastro natjecanje

U Pučkoj kuhinji održano prvo nacionalno gastro natjecanje

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Prvo nacionalno gastro-natjecanje za osobe s invaliditetom "Amorova žlica" - za društvo jednakosti održava se u Zagrebu. Zbog epidemiološke situacije polufinale se održava tijekom šest tjedana, a na današnjem - natjecatelji su kuhali za korisnike pučke kuhinje na Svetom Duhu.


Mladi kuhari punih ruku posla - na meniju je ručak u tri slijeda. Predjelo - rižoto sa sirom i ciklom. Marijana nam otkriva tajnu dobrog, ukusnog tanjura.

- Puno ljubavi i začina. To se radi s ljubavlju!, kaže Marijana Radman, natjecateljica.

U ovom gastro-natjecanju sudjeluje 166 osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske. Njih 69 izborilo je polufinale.

- Prvi put mi je bila trema kako se to radi, koktel nisam nikad u životu napravio pa sam se odlučio ipak bezalkoholno piće Meni to odlično ide, kaže Davor Hlavat, natjecatelj.

Mogao bi se nadati i poslu u ugostiteljstvu jer nakon treninga u udruzi, ujedno i organizatoru natjecanja - zaposli se 90 posto polaznika.

- Stvaramo društvo jednakosti da možemo osobe s invaliditetom staviti uz bok profesionalnim chefovima koji će im svoje znanje prenijeti, kako bi oni bili samostalni i u životu i u radu, kaže Silvija Habel, dopredsjednica Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO).

Što su skuhali - poslužili su građanima koji se hrane u pučkoj kuhinji na Svetom Duhu.

- Ja ih vidim kao prave kuhare, stvarno se trude ljudi i volio bih da dođu na višu razinu znanja, tako da poslodavci vide da imaju pravog radnika, kaže Svebor Novačić, korisnik pučke kuhinje.

- Pomažemo i našim korisnicima, ovako ih polako uvodimo u društvo jer današnje društvo na jedno oko žmiri na takve ljude, kaže fra Vilček Novački, voditelj volontera u pučkoj kuhinji.

Najuspješnije na "Amorovoj žlici" saznat ćemo u finanu za dva tjedna, ali u ovom gastro-natjecanju svi su pobjednici već time što su se odvažili kuhati pred žirijem.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!