U pulskom akvariju uzgojili vrste pred izumiranjem

27.05.2021.

12:47

Autor: Jana Radić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Pulski akvarij

Pulski akvarij

Foto: Jana Radić / HRT

U pulskom akvariju uspjeli su uzgojiti mnogo vrsta, među kojima ima i onih koje su pred izumiranjem. 

Bepo je morski pas koji je na svijet došao prije četiri dana u Aquariumu Pula. U prirodi mu je stanište u tropskim vodama i u kategoriji je osjetljivih vrsta koje izumiru. Pulski biolozi sakupljaju njihova oplođena jajašca i uskoro očekuju još dvadeset jedinki. 

- Drago mi je da uspijevamo u uzgoju nekih osjetljivih organizama jer možemo dati doprinos, ne samo našem radu i dobrim rezultatima nego i općenito, cjelokupnom procesu konzervacijskih aktivnosti u Europi, rekla je Aleksandra Bel, voditeljica Aquariuma Pula.

Tu su još i bebe morskih mačaka, račići, kozice, male klaun-ribe te bebe morskog konjica. Njih će tek biti mnoštvo, jer su dvije muške jedinke upravo pred izvaljivanjem.   

- Vrsta se pari, razmnožava, kada su nekakvi uvjeti idealni i naravno kada dosegnu spolnu zrelost. Treba biti nekakav optimum svega. Hrane, dobre kvalitete vode, spolne zrelosti i onda jednostavno dolazi do baby booma, a neizostavan je trud svih nas ovdje, naglašava Martina Benazić, Aquarium Pula.

Pulski akvarij već dva desetljeća podučava posjetitelje o morskome svijetu. Sada imaju i nove izložbene prostore.

- Više radimo na uzgoju, kako tropskih tako i naših životinja i jednostavno imamo baby boom i moramo te stanovnike postaviti u neke određene volumene i u određene nove bazene, rekla je Milena Mičić, direktorica Aquariuma Pula.

Očuvanje biljnog i životinjskog morskog svijeta, posebice ugroženih vrsta, ulog je u našu vlastitu budućnost, poručuju iz pulskoga Akvarija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!