U Vrbovcu kulturno-gastronomska manifestacija "Kaj su jeli naši stari"

29.08.2025.

Zadnja izmjena 22:47

Autor: Marisabel Majić/Pe.F./Dnevnik/HRT

U Vrbovcu je otvoren 44. Festival tradicionalne hrane Kaj su jeli naši stari. Jedna je to od najdugovječnijih kulturno-gastronomskih manifestacija u Hrvatskoj. Posjetitelji do nedjelje mogu kušati više od 100 tradicijskih jela pripremljenih od namirnica s lokalnih OPG-ova.

'Kraljica' manifestacije i ove je godine Vrbovečka pera koja nosi EU oznaku 'Zajamčeno tradicionalni specijalitet', a namirnica festivala je luk.

S manifestacije "Kaj su jeli naši stari" javila se u središnji Dnevnik HTV-a novinarka Marisabel Majić.

- Ovdje se kuha puno toga, od domaćih kolača, pita, do gulaša, sarme... Ove godine stavljen je naglasak na stara, zaboravljena jela - na golubove, žabe i žablje krakove. Moto manifestacije je da nitko neće ostati gladan, rekla je.

Unatoč lošem vremenu, okupilo se puno ljudi. Sva jela se rade od domaćih namirnica, organizatori kažu da se broji na tone hrane, a kuhale su većinom udruge žena, njih 15, no u kuhanje su se uključili i lovci, i vatrogasci i brojni drugi. 

- Ljudi se ovdje mogu zabaviti na razne načine, uz programe i za djecu i za odrasle, ali i uz brojne glazbene programe, najavila je Majić.

Danas je nastupio S.A.R.S., sutra koncert ima Prljavo kazalište, a u nedjelju Dalmatino.

 Na pozornicama će se tijekom tri dana predstaviti i više od 20 izvođača različitih žanrova.

Manifestaciju je otvorila izaslanica hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, saborska zastupnica Mirela Ahmetović koja je poručila mještanima Vrbovca da ponosno čuvaju svoju tradiciju i zajedništvo.

Okupljene je pozdravio i vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj koji je pohvalio organizatore te izrazio nadu da će u sljedeća dva dana vrijeme poslužiti, na zadovoljstvo izlagača i posjetitelja.

Brojne kulinarske radionice s poznatim hrvatskim chefovima


Tijekom cijelog vikenda održavat će se brojne kulinarske radionice koje će voditi poznati hrvatski chefovi Melkior Bašić i Tomislav Špiček, a upriličit će se i kulinarsko-humoristični show u izvedbi Fatman Chefa i Aleksandra Lazića.

Festival donosi ocjenjivanje jela udruga čuvarica baštine, kulinarske i dječje radionice, izložbe, predstave i bogat kulturno-umjetnički program na pet pozornica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora