Umjetnik Efra Avila - Bolivijac u Splitu

11.02.2022.

07:00

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV/E.P.C.

Bolivijac Efra Avila, umjetnik i "splitski indijanac"

Bolivijac Efra Avila, umjetnik i "splitski indijanac"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Bolivijac Efra Avila multimedijalni je umjetnik – skulptor i glazbenik. U Hrvatsku je došao prije 25 godina, a sada već 18 godina sa suprugom i kćeri živi u Splitu. Izrađuje posebne skulpture, za koje kaže da su edukativne, a materijal za njih daruje mu priroda. Uživa u Splitu, njegovoj klimi, moru i prirodi, a za sebe kaže da ne živi od umjetnosti, nego za umjetnost. Bolivijac iz  La Paza, najvišeg glavnog grada na svijetu, predstavio se u emisiji Dobro jutro, Hrvatska javljajući se iz splitskog studija HRT-a. 

Suprugu je kaže, upoznao prije 25 godina u Opatiji, a ona je umjetnica iz Zagreba. Sada žive u Splitu, a njihova 16-godišnja kćer pohađa Umjetničku školu i glazbenica je, kao i majka. 


-  Lijepo je živjeti ovdje, priča Efra Avila. Dodao je da je proputovao Hrvatsku, Istru, Slavoniju, Zagreb, a najviše im se svidjelo živjeti u Splitu, zbog lijepe klime i mora. 


Bolivija nema more, pa se prvi puta u životu u moru okupao u Hrvatskoj. Bio mu je to nezaboravan doživljaj. 


Iz Bolivije je krenuo u Europu u potrazi za novim kulturama i jezicima. 


- Kad sam došao ovdje, za mene je to bilo kao raj. Rekao sam, ovdje ću živjeti. Supruga i ja ovdje živimo 18 godina, kupili smo kuću, priča.


Efra dozali iz La Paza, najvišeg grada na svijetu, na nadmorskoj visini od 3 140 metara. Nakon dolaska u Hrvatsku, zbog prevelike promjene u nadmorskoj visini imao je zdravstvenih problema. 


- Dobio sam u neko vrijeme anemiju, priča. 


Problem je, kaže, riješio odlaskom u bolnicu gdje je primio „domaću krv“. Zahvaljujući tome dobio je nadimak "splitski Indijanac“. Ističe kako mu je čast nositi hrvatsku krv u sebi.

Efra Avila umjetnik je koji izrađuje posebne vrste skulptura – one didaktičke. Želi da ljudi nikada ne prestanu razmišljati, da mozak uvijek radi.  


Jednu od takvih skulptura postavio je u Kaštel Lukšiću na nagovor gradonačelnika. U izgradnji je, kaže, pomagalo gotovo 500 volontera, mladih, ali i onih starijih. 


- Skulpture služe za mlade ljude, kako bi poboljšali koncentraciju, kritičko razmišljanje. Za starije, kako bi više aktivirali mozak. Kada ne koristimo naš mozak onda polako gubimo pamćenje, objašnjava Efra i dodaje kako svojim skulpturama želi uljepšati gradove i dati građanima još jedno mjesto za druženje u prirodi i parkovima. 


- Ne želim da samo budu ljuljačke i neke klasične stvari, hoću u Hrvatskoj napraviti nešto unikatno što se može koristiti i kao reklama za turiste, ističe.


 Mnogi gradovi naručuju njegove skulpture, a trenutno za Brač radi na novom projektu.

Galerija
Jedna od skulptura Efre Avile, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Drvena skulptura, Kaštel Lukšić , Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTEfra Avila izrađuje i didaktičke "igračke" , Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Radi zajedno s prirodom


Zanimljivo je istaknuti kako Efra živi u skladu s prirodom, a to se odražava i na njegove skulpture, odnosno na materijale koje koristi pri njihovoj izradi. 


- Kada bude jaka bura, onda baci neko drvo. Ja saniram to drvo i produžim mu život, sada kao umjetnost. Isto koristim i kamen. Ne mogu na početku reći kakve će biti skulpture i koje dimenzije će imati. Ja imam ideju u glavi, ali ne znam što će mi priroda dati, kakav oblik drveta i kamena. Radim zajedno s prirodom, govori o sebi Efra. 


Bavio se i organizacijom raznih radionica u Splitu, gdje su polaznici učili kako izraditi muzičke instrumente od drveta. I sam, kaže, svira instrumente kada ima vremena. 


- Radim i nakit, prodajem po galerijama. Sviram po otocima, idem svaki dan na drugo mjesto, drugu plažu. Uživam u životu. Ja ne živim od umjetnosti, ja živim za umjetnost, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!