19:41 / 03.08.2021.

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Uskoro novi sjaj kninske tvrđave

Uskoro novi sjaj kninske tvrđave

Uskoro novi sjaj kninske tvrđave

Foto: Dnevnik / HRT

Novim sjajem zasjat će kninska tvrđava. Unutar utvrde u sklopu Europskog Intervencijskog plana za Knin predviđena je gradnja novih sadržaja, od višenamjenske dvorane do suvenirnice. Drevne zidine dobit će i novu rasvjetu, te biti prilagođene za osobe s invaliditetom.

Svaki kamen ugrađen u kninske bedeme nosi trag prošlosti. Budućnost simbola pobjede i današnje Hrvatske, temelji se na europskim projektima. 


- Kroz naš intervencijski plan predviđeno je šest projekata ukupne vrijednosti 50-tak milijuna kuna, najavio je Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina.


Cilj je razvoj baštinskog turizma tijekom cijele godine, a najmoćniji turistički aduti Zvonimirova grada upravo su tvrđava i njezina tisućljetna povijest.


- Utvrđeno je, što se nije znalo, da postoji jaki sloj iz brončanog doba i to ranog brončanog doba, kaže Marko Sinobad, konzervator.


Tragove na brdu Spas, na kojemu se tvrđava izdiže, ostavile su mnoge vojne sile. 


- Nastajala je kontinuirano od kasnog srednjeg vijeka do 19. stoljeća, a oblikovanje kakvo danas ima je dobila početkom 18. stoljeća u vrijeme Mletačke republike, dodaje Sinobad.


U labirint bedema ugradit će se moderan sustav rasvjete, pa će monumentalni fortifikacijski sklop među najvećima na Starome kontinentu, oduzimati dah i noću. 


- Imamo nekih dva kilometara vanjskih zidova koje treba i s vanjske i s unutrašnje osvijetliti, kaže Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina.   


Uz bedem podno stijega gradit će se višenamjenska dvorana, a u sjevernome "kaštelu" na mjestu nekadašnje vojarne - Interpretacijski centar.


- Gdje će se kroz multimediju, likovni postav na jedan zanimljiv način posjetiteljima, a i samim stanovnicima Knina, približiti sama tvrđava njena bogata i burna povijest, najavila je Zdenka Gugo, voditeljica projektnog tima Intervencijskog plana grada Knina.


Povijest pet opasanih gradova i postaja povezanih mostovima i premreženih stubištima. To su za mnoge dosad nesavladive arhitektonske barijere. 


- Pa bi željeli da za slabo pokretne osobe, osobe u invalidskim kolicima omogućimo da barem donekle oni mogu samostalno istraživati tvrđavu, kaže Gugo.


Prilagođena za osobe s invaliditetom bit će i glavna adrenalinska atrakcija, zipline do podnožja uz obalu Krke.


Obveza je gradske uprave da sve projekte Intervencijskog plana moraju realizirati do kraja 2023.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!