Uskoro super brzi internet u Lici

24.11.2021.

07:00

Autor: H.Matejčić/M.Kurevija/Regionalni dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Svako selo i zaselak na području gradova Gospića i Otočca te općine Plitvička Jezera trebalo bi najkasnije za tri godine dobiti brzi internet. Lokalna uprava izgradit će nepokretnu širokopojasnu mrežu najnovije generacije čija će izgradnja stajati gotovo sto milijuna kuna, za što je danas u Gospiću potpisan ugovor s izvođačem radova.

Poljanak je selo u općini Plitvička jezera koje još nema vodovod, no uskoro bi trebalo dobiti super brzi internet.

- Navikne se nekako, ali voljeli bismo i mi uživati povlastice koje imaju gradovi – kaže Marko Bičanić.

Tako bi u njegovom domu gdje se roditelji bave turizmom, internet trebao dosezati 100 megabita u sekundi.

- Svaki gost bi se mogao spojiti na svoj Netflix, na Amazon, može surfat preko interneta čak i ovi stariji gosti koji slabije vide na laptop i mobitel mogu surfati preko televizora – govori Marko.

Gdje veliki telekom operateri nemaju ekonomskog interesa za postavljanje optičkih kabela, lokalna će uprava izgraditi mrežu.

- Internet za turizam je otprilike jednako bitan, možda je bitnija voda i struja, a sva ostala infrastruktura je iza interneta - tvrdi Ante Kovač, načelnik općine Plitvička Jezera.

Ne samo plitvička turistička sela, već i ona u okolici Gospića i Otočca dobit će jednaku priliku za vrhunski internet. Budući vlasnici mreže nudit će i povoljnije cijene.

Po riječima Karla Starčevića, gradonačelnika Gospića, cijena interneta će biti 20 do 25 posto manja nego u ovom trenutku s tim da se ne računa količina prenošenih podataka.

Investitori i izvođač radova potpisali su ugovore o početku izgradnje mreže. Cjelokupni projekt vrijedan je gotovo sto milijuna kuna, najvećim dijelom iz sredstava EU-a.

- Završeci radova su krajem 2023. a početak radova je praktično sutra, projektiranje mreže i da što prije počnemo s realizacijom - uvjerava Damir Bule, direktor Unis Telekomunikacija d.d. Mostar".

Ovaj infrastrukturni projekt od velike je važnosti za Liku i jedna je od većih investicija koje bi trebale omogućiti nove gospodarske aktivnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!