Od rakije do slastica: Lička šljiva ne silazi s jelovnika

15.10.2025.

07:05

Autor: Mario Kurevija/M.Z./Regionalni dnevnik/HRT

Lička šljiva je posvuda dobrodošla, posebno u lokalnim restoranima. Bilo da se od nje spravljaju slastice ili rakija - uspjeh je zagarantiran. Znaju to dobro i u našem Nacionalnom parku Plitvička jezera - što god da napravili od ličke šljive, posebno ako je po domaćoj recepturi - odmah se proda.

Oku ugodno, nepcu poznato, sve po recepturi naših baka.

- Prekrasno je vidjeti kad se sprema pekmez od šljiva, tu pred nama. I miris i okus nas je vratio kako ste rekli u mladost, rekao je Ilija Crnjak

Da bi se napravio pekmez, potrebno je oko šest sati rada, kaže nam šefica kuhinje. Godišnje se u našem najpoznatijem nacionalnom parku potroši oko 900 kilograma pekmeza od šljiva na razne delicije.

- Gosti su naši to prepoznali i vidimo po prometu. Domaći je proizvod, sve što je rađeno na domaći način je prepoznato i ljudi to cijene. Cijene kvalitetu i vraćaju nam se, kazala je Katarina Bičanić/chef.

- Pogotovo mi ovdje u Lici i na Plitvičkim jezerima koji njegujemo tradiciju volimo uvijek istaknuti da najveći dio namjernica lokalnog porijekla. To gosti iznimno cijene, naveo je ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička Jezera Tomislav Kovačević.


Važno je podržati lokalnu proizvodnju i očuvati tradiciju, promovirati domaće proizvode s oznakom Lika Quality, a goste upoznati s gastro ponudom kojom Lika obiluje, ističe ravnatelj Nacionalnog parka

- Lika je nekada bila zemlja šlive. Danas je toga nešto manje ali ja vjerujem da će svijest ljudi proraditi jer kvaliteta ove šljive je iznimna zbog svojih svojstava, navodi Kovačević.

Za pečenje domaće rakije nekad se koristio kotao, a danas se taj tradicionalni način polako gubi. Nova tehnologija kao da je proizišla iz serijala Ratova zvijezda ili Povratka u budućnost.

- Manje trošimo energenata, resursa, na kraju štitimo i okoliš a i svoja leđa, pojašnjava vlasnik destilerija Ivan Vlainić.

Šljiva ima svoju budućnost, veseli i sve veća potražnja turista za proizvodima lokalnog značaja. A lička šljiva opravdano zauzima posebno mjesto u gastronomskoj ponudi ovoga kraja

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!