Samo će rijetki uživati u rakiji, pekmezu ili džemu od ličke bistrice

24.10.2021.

07:00

Autor: Hrvoje Matejčić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Ove godine u cijeloj Lici šljiva je slabo rodila

Ove godine u cijeloj Lici šljiva je slabo rodila

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ove godine u cijeloj Lici šljiva je slabo rodila, i to zbog kiše u vrijeme proljetnog cvata i ljetne suše. Zato će samo rijetki uživati u rakiji, pekmezu ili džemu od ličke bistrice.  

Lička šljiva bistrica u ovoj kasnoj berbi ima vrhunski šećer i veliki plod. Za Budimira Erora iz Debeloga Brda, poznatog ličkog destilera, to je najvažnije unatoč smanjenom prinosu.


- To je tri, četiri puta manje od onog što sam očekivao jer je 70 posto plodova opalo tijekom ljeta zbog velike suše, rekao je Eror.


Dok u Debelom Brdu zadovoljno trljaju ruke, u lapačkom su pak kraju medvjedi kumovali velikoj šteti u voćnjacima.


- Na svaku šljivu koja je rodila došao je medo. Bila je mečka medvjedica s mladim koja je lomila grane, spuštala njemu dolje da on jede, rekao je Milan Dotlić iz Nebljusa.


- Moje je bilo sada da angažiram advokata, da advokat traži vještaka da u roku dva tjedna izađe na teren. Imam troškova, a pitanje je bih li se ikada mogao naplatiti, rekao je Milorad Repac iz Nebljusa.


I Milan i Milorad znaju da je koncesionar lovišta koje okružuje njihove voćnjake dužan nadoknaditi štetu, no to neće učiniti jer mu je tvrtka u stečaju, ističu, a samo njima je uništeno 70 posto voćnjaka. 


- Da Ministarstvo poljoprivrede, država konkretno, regulira takva pitanja procjene šteta, pošto imaju svoje službe, imaju svoje inspekcije, da reguliraju s lovozakupcem, a dalje, ako je eventualna šteta, neka oni to preklapaju, rekao je Dotlić.


Lička bistrica preživjela je ratove i nepravde i danas je slasna delicija u svjetski top održivoj destinaciji. 


- Destinacija Like drugu je godinu zaredom ušla u top 100 održivih svjetskih destinacija i to je nešto što raduje i poruka ostalima da se ovdje može živjeti, rekao je Tomislav Kovačević, ravnatelj JU NP-a Plitvička jezera.


Nacionalni park motivira domaće OPG-ovce i proizvođače s markicom Lika quality tako što otkupljuje njihove proizvode, a što je demonstrirano i na ovogodišnjim 4. danima šljiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!