Uskrsna jaja od vune ličke pramenke

07.04.2023.

07:02

Autor: HTV/Regionalni dnevnik/Hrvoje Matejčić/E.P.C.

Jaje od vune,  Uskrsni sajam u Otočcu

Jaje od vune, Uskrsni sajam u Otočcu

Foto: HTV / HRT

Oni najmlađi sljedećih će dana uživati u bojanju i pripremi pisanica, a dok će neki koristiti isključivo boje, u Lici će se koristiti vuna i to za izradu vunenog jaja. Vuna ličke pramenke poslužila je Gačankama kao materijal za izradu uskrsnih jaja. Kako takvo jaje napraviti i od kuda dolazi ta tradicija istražio je Hrvoje Matejčić.


Mokro i suho filcanje - vunenom čarolijom do uskrsnih ukrasa  


Prvi Uskrsni sajam i već pogodak "u sridu". Mnoštvo djece i njihovih roditelja došlo je pogledati predstave, ali i ponešto naučiti o mokrom i suhom filcanju vune. 


- Močimo u sapun i još malo namažemo sapunom oko vune i to se sada samo stiska i samo stiska i dobit ćemo jedno jaje, objasnila je tehniku mokrog filcanja Marijana Tumara iz Udruge Gačanka u Otočcu. 


A kako se to radi "na suho", male Gačane o tome uče opegeovci Vunene čarolije.


- Radimo zeca. Staviš vunu u ovo i bodeš iglicom, kaže Hana, djevojčica koja je to naučila na Uskrsnom sajmu. 


- Ovo je tehnika koja se zove suho filcanje. Nema neke posebne filozofije, jednostavno treba bockati vunu. Imamo kalup i pomoću kalupa sada oblikujemo zečića, pokazuje Marijana Marincel iz OPG-a Vunena čarolija u Otočcu.


Sve što treba za ova gačanska jaja puno je strpljenja i dosta raznobojne vune. Ne bilo kakve, već ličke. 


Filcanju su se pridružili i lički Ukrajinci.


- Dobro je, puno interesantno. Nismo vidjeli tako u Ukrajini, kažu Timur i Ana.

Galerija
Tehnika suhog filcanja, ukrasi od vune, Foto: HTV/HRT
Suho filcanje - ukrasi od vune, Foto: HTV/HRTUkrasi od vune , Foto: HTV/HRT

Suveniri i med u uskrsnom ruhu 


Na ovom prigodnom sajmu izlagači su svoje proizvode prilagodili Uskrsu.


- Pčele su već izašle, krenula je priprema, krenuo je razvoj, krenulo je leglo.Lijepo se razvijaju, rekla je Nataša Bronzović, s OPG-a Bronzi Otočac.


Blagdan je prigoda da vrijedni ljudi pokažu svoje proizvode 


- Volimo se okupiti i volimo lijepo proslaviti sve te naše blagdane, tako da će ovo svakako biti jedan lijepi prilog tome, kaže Danijela Tonković iz Poklon galerije, Otočac.


Suveniri i med prigodno su pripremljeni za uskrsne prilike, a organizatori su htjeli da ovaj prvi Uskrsni sajam u Otočcu naglasi i tradicijsku vrijednost vune.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!